Şoferii au obligaţia să îţi doteze maşinile cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În cazul în care nu respectaţi aceste măsuri, riscaţi amenzi cuprinse între 1125 de lei şi 2500 de lei, precum şi reţinerea certificatului de înmatriculare. Cel puţin până la 1 februarie, când valoarea amenzilor va creşte, odată cu majorarea salariului minim pe economie, adoptată astăzi.

Potrivit Codului rutier (OUG nr. 195/2002), la circulaţia pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei:

  • autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă
  • autovehiculele de transport de marfă (masă totală mai mare de 3,5 tone) şi autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al şoferului) trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

În cazul şoferilor care nu respectă măsurile de mai sus, poliţia rutieră va reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia şi va sancţiona şoferul cu o amendă din clasa a IV-a de sancţiuni (de la 9 la 20 puncte-amendă).

La ora actuală, un punct-amendă este egal cu 125 de lei (10% din salariul minim brut pe economie), astfel că amenzile sunt cuprinse între 1125 şi 2500 de lei. Însă, ţinând cont de faptul că în şedinţa de astăzi a Guvernului s-a aprobat creşterea salariului minim pe economie la 1450 de lei, de la 1 februarie 2017 va creşte şi valoarea amenzilor. Astfel, de luna viitoare, amenzile vor fi cuprinse între 1305 şi 2900 de lei

Ai nevoie de Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here