Actul normativ care reglementează timbrul de mediu pentru autovehicule este Ordonanţa de Urgenţă nr. 9/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 119/2013.
Potrivit articolului 8 al OUG nr. 9/2013, există o serie de situaţii în care timbrul nu se plăteşte. Concret, acestea sunt următoarele:
• dacă autovehiculul este încadrat în categoria vehiculelor istorice;
• dacă un autovehicul este acordat unei instituţii de învăţământ, sănătate şi cultură, unui minister, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică;
• dacă este un autovehicul confiscat sau intrat în proprietatea privată a statului şi acordat cu titlu gratuit;
• dacă este un autovehicul destinat competiţiilor sportive;
• dacă este un vehicul dobândit prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii;
• dacă autovehicului e dobândit prin partaj*.
*ACTUALIZARE: Punctul f (dobândirea prin partaj) al art. 8 din OUG nr. 9/2013 a fost abrogat de OG nr. 16/2013.

1 COMENTARIU

 1. BUNA ZIUA ,AM DOBANDIT UN AUTOVEHICUL NEINMATRICULAT PRIN MOSTENIRE EL ESTE INMATRICULAT IN SPANIA ,AM DEZBATUT SUCCESIUNEA LA NOTAR,INTREBAREA MEA ESTE CA SA O INMATRICULEZ PLATESC TIMBRUL DE MEDIU?

  • Bună ziua,

   Aşa cum scrie şi în articol, timbrul de mediu NU se plăteşte dacă este vorba de un vehicul dobândit prin moştenire (în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii).

   • Buna ziua…..

    Eu sunt in aceeasi situatie dar astazi am fost la inmatriculari in Botosani si mi sa spus ca SE PLATESTE Timbru de Mediu daca masina nu este inmatriculata……….
    Ce pot face ???Unde ma pot informa mai bine?

    Va multumesc

 2. Buna ziua. Daca doresc sa vand un autovehicul (eu fiind al doilea proprietar) pentru care la vremea inmatricularii (2008), taxa de inamtriculare era 0 (fiind ultima generatie euro la vremea respectiva), as vrea sa intreb daca eu sau cumparatorul vom trebui sa achitam noul timbru de mediu. Pentru autovehicul nu s-a restituit nimic. Pur si simplu la vremea respectiva, nu era pe o lista de excluderi dar avand norma de poluare euro 4 de atunci, taxa de inamtriculare era 0. Va multumesc frumos.

  • Bună ziua,

   Potrivit art. 4 din OUG nr. 9/2013, obligaţia de plată a timbrului intervine şi “cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate asupra autovehiculului rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale în vigoare la momentul înmatriculării”.

   Timbrul de mediu trebuie achitat de către noul proprietar.

 3. Vreau sa-mi cumpar o autorulota din strainatate si sa o inmatriculez in Romania. Am descoperit ca face parte din categoria autovehiculelor speciale, in cazul meu N, SA, dar nu am reusit sa inteleg daca se plateste taxa si daca da, cat costa. Menzionez ca este vorba de o autorulota americana uzata, inmatriculata in Germania, echipata pentru transport si locuit 6 persoane, capacitate cilindrica 6200 diesel, an fabricatie 1996. Va multumesc anticipat.

 4. buna ziua,
  va rog sa mi spuneti daca pt un SRL D – neplatitor de TVA ,nou infiintat ian 2014 se depune formularul 010? nu a inceput activitatea inca, ce declaratii mai trebuie depuse la Finante?
  multumesc

 5. am solicitat obtinerea unui carnet de producator(am un solar de 8m latime /50m lungime)si responsabilul din primarie mi_a cerut proiect pe solar…….este mormal acest lucru?

 6. buna ziua,in cazul in care vreau sa cumpar o masina iar proprietarul actual a platit o data taxa de mediu,atunci cand o transcriu pe numele meu va trebuii sa achit din nou aceasta taxa?

 7. Buna ziua! Am cumparat din Italia acum in 2003 o masina noua.Sunt unic proprietar si am decis sa ma intorc in Romania definitiv.Trebuie sa platesc timbrul de mediu? Multumesc!

 8. Auto mostenit:
  deces nov 2011; deschidere actiune succesiune 21 mai 2012; certificat mostenitor obtinut cu 4.07.2012; inscriere auto pe nume mostenitor 27.05.2014 ;
  Nu poate fi inscris decat dupa plata timbru ! Este normal?

  • Bună ziua,

   Conform art. 8 lit. e) din OUG nr. 9/2013, timbrul de mediu NU se plăteşte atunci când autovehiculele sunt dobândite prin moştenire — în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii.

   Cel mai bine este să cereţi sfatul unui avocat.

   • Fără a avea noțiuni de drept la acest punct nu apare nicăieri cuvântul înmatriculare. Exact Cum ați specificat “…Dacă a intervenit în doi ani..”.Iar doua cuvinte mai în fata e cuvântul “mostenire”.Așa înțeleg eu ca moștenirea intervine în maxim 2 ani de la deschiderea succesiunii, ceea ce în cazul meu cam așa stau lucrurile. O sa țin cont de sfatul dvs și o sa consult un avocat! Mulțumesc!

     • Teoretic nici una.Practic birocratia cere ca de fiecare data cand e implicata masina intr-o actiune de orice fel, pe langa certificatul de mostenitor , mai trebuie sa participe si ceilalti mostenitori de drept fie cu prezenta , fie cu declaratii , copii de acte de identitate etc.Momentan masina a ramas pe numele defunctului.

     • Revin cu detalii.Dupa indelungi “lupte” am reusit sa transcriu dreptul de proprietate FARA plata timbrului de mediu(dupa ce am cerut si parerea avocatului poporului).Daca certificatul de mostenitor este obtinut in termen de 2 ani de la data deschiderii succesiunii (data decesului), NU se plateste timbrul de mediu!.Interpretarea celor de la inmatriculari s-a dovedit a fi eronata.”Succesuri!”

 9. TATAL MEU A DECEDAT ANUL TRECUT IN AUGUST,A AVUT O MASINA CUMPARATA IN 2009. IN ACEL AN NU S-A OPRIT ACEASTA TAXA. EU AM DESCHIS SUCCESIUNEA IN APRILIE 2014 SI PRIN ACEASTA AM OBTINUT CERTIFICATUL DE MOSTENITOR URMAND SA FAC TOATE DOCUMENTELE PENTRU A O INSCRIE PE NUMELE MEU. AM FACUT ITP-UL,ASIGURAREA,AM INSCRIS-O LA PRIMARIE,I-AM FACUT ASIGURAREA SI M-AM OPRIT LA FINANTE UNDE MI-A SPUS CA TREBUIE SA PLATESC 1800LEI.VA INTREB PENTRU CA AM CITIT CA CEI CARE DESCHID SUCCESIUNEA DAR NU MAI TARZIU DE 2 ANI SUNT SCUTITI LA ACEASTA TAXA, ESTE CORECT ASTA, UNDE TREBUIE SA MA ADRESEZ?

  • Bună ziua,

   În actul normativ privind timbrul de mediu este specificat clar că dacă autovehiculul este dobândit prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de doi ani de la data deschiderii succesiunii, timbrul de mediu NU se plăteşte.

   Ar trebui să vă duceţi la Fisc cu conţinutul acestui articol din OUG nr. 9/2013 şi cu actele cu care puteţi dovedi că vă încadraţi în această prevedere.

   Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, cu modificările şi completările ulterioare:

   Art. 8.

   Timbrul nu se plăteşte atunci când autovehiculele sunt:

   a) încadrate în categoria vehiculelor istorice, definite conform prevederilor art. 3 pct. 50 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere;

   b) acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, ministerelor, altor organe ale administraţiei publice, structurilor patronale şi sindicale reprezentative la nivel naţional, asociaţiilor şi fundaţiilor de utilitate publică, de către guverne străine, organisme internaţionale şi organizaţii nonprofit şi de caritate, prin donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică şi tehnică;

   b^1) transferate cu titlu gratuit de la autorităţi sau instituţii publice altor autorităţi sau instituţii publice;

   c) confiscate sau intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului şi acordate cu titlu gratuit în conformitate cu prevederile legale în vigoare;

   d) destinate competiţiilor sportive, definite conform prevederilor legale în vigoare;

   e) dobândite prin moştenire, în cazul în care aceasta a intervenit în intervalul de 2 ani de la data deschiderii succesiunii.

   http://lege5.ro/Gratuit/gm2donrqgq/ordonanta-de-urgenta-nr-9-2013-privind-timbrul-de-mediu-pentru-autovehicule

 10. buna ziua,

  am facut scuccesiunea in anul 2011, ramanad in in dezbatere cota parte 1/2 cu mama mea din masina, azi 06.02.2015 am facut act de donatie catre ea pentru a putea inmatricula masina pe numele ei! Se va plati taxa de mediu? va multumesc

 11. buna seara va rog sa ma lamuriti si pe mine am cumparat o masina inscrisa cu nr de romania de la unicul proprietar am fost la anaf si mi-a zis ca treb sa platesc taxa ? proprietarul mi-a zis ca totul e ok nu mai trebuie sa achit nimic masina este din 2005 pe benzina va multumesc

 12. Buna ziua, Masina este din 2008, a fost luata la vremea respectiva in leasing de o societate comerciala, care ulterior mi-a vandut-o mie (dec.2014),cine trebuie sa plateasca Taxa de mediu? eu noul prorietar? sau societatea comerciala la terminarea leasingului?Multumesc

 13. Buna ziua,
  Am primit prin donatie un autoturism din 2001, care nu are platita taxa….trebuie sa platesc taxa?
  Multumesc
  Mentionez ca nu a fost instrainat niciodata.

 14. Buna
  In decembrie 2012 a decedat unchiul meu, in urma caruia a ramas un autoturism Dacia Logan.
  Abia in decembrie 2015, mostenitorii, matusa si nepotul au facut succesiunea la notar, in urma caruia nepotul renunta la intreaga mostenire in favoarea matusii.
  Cand am vrut sa transcriem masina de pe unchiul pe matusa ni s a cerut sa achitam taxa de prima inmatriculare de aproximativ 980 euro, aproape cat valoareaza masina – Logan, 1.4 MPI – 2006.
  Exista o portita prin care se poate transcrie masina fara a fi achitata taxa?
  sau se poate actiona in instanta pentru anularea achitarii taxei?
  Va multumesc.

 15. Buna ziua. Am o nelămurire.
  Am mostenit o mașină de la părinți. Am facut succesiunea dar deocamdata nu am transcriso pe numele meu masina rămânând pe numele defunctului.
  Din motive de nefolosire doresc sa vand autoturismul prin act de comodat deoarece taxa este la valoarea masini deci nu e o soluție. Ca sa vand auto trebuie transcrisa prima data pe nu mm ele meu si doar dupa aceea facut act de comodat sau poate sa ramana pe defunct? Ce se intampla daca nu i transcriu la poliție pe numele meu?
  Va mulțumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here