Toate firmele care transmit situațiile financiare anuale / raportările contabile, conform legii, la Ministerul de Finanțe, vor avea informațiile respective publicate pe site-ul Guvernului, în format electronic, putând fi consultate şi descărcate de orice persoană fizică sau juridică.

Ministerul de Finanțe a pus în dezbtere publică, pe pagina instituției, un proiect de Ordin care prevede această măsură, justificarea fiind legată de normele Legii nr. 109/2007 privind reutilizarea informaţiilor din instituţiile publice, mai exact faptul că “instituţiile publice trebuie să asigure condiţii pentru facilitarea accesului la documentele disponibile prin publicarea listelor de documente disponibile şi desemnarea persoanelor responsabile de accesul şi reutilizarea acestora.”

Proiectul de ordin prevede ca accesul la documentele privind situațiile financiare anuale ale firmelor să fie mai ușor – în format electronic și prelucrabil automat. Seturile de date vor fi publicate pe pagina special creată a Guvernului – data.gov.ro. Seturile de date pot fi încărcate atât de instituţiile publice pe propriile pagini de internet sau pe site-uri portal cu legături spre listele de date, indicând în acelaşi timp puncte de informare.

OMFP nr. 1485/1999 pentru publicarea pe Serverul Ministerului Finanțelor a informațiilor privind plătitorii de impozitare și taxe înregistrați (agenți economici și instituții publice), publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 23 decembrie 1999, se modifică și se completează, după cum urmează:

• Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:

“Art. 2. – Informaţiile sunt culese din documentele depuse de plătitori la unităţile Ministerului Finanţelor şi aflate în bazele de date centrale ale acestuia, actualizate conform normelor în vigoare. Publicarea datelor pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice se face zilnic astfel încât să reflecte modificările apărute în baza de date cu o întârziere de maxim 24 de ore.”

• După articolul 3 se introduc patru noi articole, articolele 31 – 34, cu următorul cuprins:

“Art. 31. – Din baza de date publicată potrivit art. 1 – 3, se încarcă pe portalul Guvernului la adresa www.data.gov.ro seturile de date în format deschis conținând informații privind agenții economici.

Art. 32. – Perioada de publicare/actualizare a informațiilor de la art. 31 este de două ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni.

Art. 33. – Datele de la art. 31 rămân publicate o perioadă de 10 ani. După acest interval datele nu mai pot fi vizualizate/descărcate.”

În termenul de 10 zile de dezbatere publică, se pot primi, pe adresa ministerului de Finanțe, sugestii și opinii cu noile prevederi. După această perioadă, proiectul va fi adoptat ca Ordin de ministru și publicat în Monitorul Oficial.

Ai nevoie de Ordinul nr. 1485/1999 pentru publicarea pe serverul Ministerului Finanțelor a informațiilor privind plătitorii de impozite și taxe înregistrați (agenți economici și instituții publice)? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here