Pe fundalul recentelor reglementări privind fumatul, intrate în vigoare din 17 martie 2016, au aparut o serie de întrebări referitoare la spaţiile concrete în care este acceptat sau interzis fumatul, cu atât mai mult cu cât nu au fost publicate norme metodologice care să explice în detaliu modificările introduse de Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.

La câteva astfel de situaţii concrete ne vom referi şi noi în materialul de faţă, parte dintre întrebări fiind primite pe Legestart.ro şi parte dintre acestea fiind adresate majoritar în practică.

1. Pot fuma în curtea unei creşe/ grădiniţe/şcoli?

NU, acestea sunt unităţi de învăţământ şi, potrivit art. 3, alin. 11 din Legea nr. 349/2002, se interzice complet fumatul în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Aici sunt incluse şi spaţiile adiacente, respectiv curţile unităţilor.

2. Pot fuma pe scara blocului sau în lift?

NU, holul blocului reprezintă spaţiu public închis, care este definit în lege (art. 2, litera m) ca orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent. Aşadar, din noile reglementări se înţelege că nu este legal fumatul pe holul blocului sau în lift, chiar dacă discutăm despre o clădire privată.

3. Pot fuma în maşină?

DA, dacă este vorba despre maşina proprietate personală. NU, în situaţiile în care vă aflaţi în maşina de serviciu, în taxi sau în mijloacele de transport în comun (tren, metrou, autobuz, autocar, tramvai) – ultim caz în care nu este permisă nici utilizarea ţigărilor electronice. Măsura nu îi vizează doar pe călători, ci şi pe şoferi, vatmani, mecanici de tren etc. .

4. Pot fuma în gară sau în staţia de autobuz?

DA, se poate fuma în gară însă doar pe peroane deschise şi în refugiile deschise din staţiile de autobuz (cu un acoperiş şi un perete).

5. Pot fuma în parc?

DA, însă în afara unui loc de joacă pentru copii.

Daţi click pe imagine pentru mărirea acesteia.

Infografic

Sursa: Guvernul României

Ai nevoie de Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului de tutun? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMMENT

  1. In parcarea dintre blocul meu si cel de vis a vis erau niste “smecherasi” care fumau in aer liber in parcare dintre blocuri.

    Evident cum puteti sa va imaginati a venit “mireasma” si la mine in apartament.
    Daca sun la politie sau la autoritatile care se ocupa cu aceste situatii le face ceva ? sau sun degeaba?

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici