Odată cu operaționalizarea Registrului național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român ROCRIS a fost modernizat, anunţă Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Potrivit susrsei citate, certificatele de cazier judiciar pentru persoane fizice și juridice vor fi tipărite pe coli de format A4 și vor fi individualizate prin seria și numărul unic imprimate în partea din dreapta, sus, generate automat de sistemul informatic.

Persoanele interesate vor putea depune cererea-tip, completată în prealabil sau vor putea solicita tipărirea acesteia din sistemul informatic, caz în care le va reveni doar obligația semnării acesteia. În continuare, identificarea se va face la ghișee, prin prezentarea unui act de identitate original, aflat în termenul de valabilitate.

Procedura de lucru privind obținerea și eliberarea documentelor de cazier judiciar nu a suferit modificări suplimentare.

Potrivit legii nr. 290/2004, cazierul judiciar se face în scopul prevenirii și combaterii faptelor prevăzute și pedepsite de legea penală, ca mijloc de cunoaștere și identificare operativă a persoanelor care au comis infracțiuni contra persoanei și a libertății acesteia, a patrimoniului și, în general, a ordinii de drep.

Comunicarea datelor din cazierul judiciar se face în condițiile legii nr. 290/2004  și cu respectarea prevederilor Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, ale Legii nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date și ale Legii nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, în cazul datelor de interes operativ.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here