Ordin AVM nr. 5964 din 2022 pentru aprobarea Instrucţiunilor de completare a documentului administrativ în format electronic (e-DA) utilizând aplicaţia EMCS-RO-Mişcări de control al mişcărilor cu produse accizabile în regim suspensiv/de scutire/exceptare de accize.

Prin Legea nr. 268/2021 se înființează Autoritatea Vamală Română, instituție cu personalitate juridică ce are atribuții în supravegherea, circulația, controlul și stabilirea de obligații fiscale privind circulația produselor supuse accizelor .

Cunoaștem faptul că în domeniul produselor accizabile există situația circulației unor produse accizabile în regim suspensiv de acciză cu raportarea acestor mișcări de produse accizabile în sistemul EMCS. Acest sistem este unul funcțional la nivelul Comunității Europene cu interfață și pentru România – EMCS-RO.

Din punct de vedere fiscal, mișcarea produselor accizabile în regim suspensiv de accize/scutire/exceptare este însoțită de existența documentului administrativ electronic (e-DA).

Prin Ordin AVM nr. 5964/2022 se modifică și actualizează instrucțiunile de completare a documentului administrativ electronic. Desigur, având în vedere că discutăm de un sistem electronic, actul normativ reglementează procedurile de utilizare a sistemului și nu este un text normativ de programare. Putem spune că se reglementează definiții legale ale diverselor butoane.

Trebuie ținut cont că această aplicație trebuie utilizată cu maximă atenție existând instrucțiuni și obligații instituite atât expeditorilor, cât și beneficiarilor, dar și diverselor autorități vamale, fiscale implicate în supravegherea circulației produselor accizabile.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here