17 Ianuarie, 2020

Sistemul de alertare a populației prin SMS, în dezbatere în Parlament

Parlamentarii au organizat, azi, la Camera Deputaților, o dezbatere cu autoritățile din domeniul prevenirii și luării de măsuri în cazul dezastrelor, pentru dezvoltarea, cât mai rapidă, a unui sistem naţional de alertare a populaţiei prin SMS.

Comisia pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor i-a chemat la dezbatere pe reprezentanții ISU/DSU, ANCOM și STS, ANM, dar și de la companiile de telefonie mobilă.

În același timp, alți parlamentari din Camera Deputaților ar putea să urgenteze dezbaterile privind legea care ar rezolva problema clădirilor cu risc seismic, aflate în pericol de prăbuşire. Actul normativ, adoptat de Senat de anul trecut, a rămas în sertarele comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, astfe că nu a ajuns încă la vot.

Proiectul legislativ prevede, în primul rând, ca persoanele care locuiesc în clădiri cu grad ridicat de risc seismic să poată fi obligați să le elibereze pe perioada executării lucrărilor de consolidare. Lucrările vor fi suportate de stat, locuința provizorie va fi asigurată tot de stat. Proprietarii ar urma să plătească apoi, în rate, o parte din sumele investite în locuință.

Pe de altă parte, parlamentarii care au inițiat dezbaterea de azi din Parlament, de la USR, au argumentat că alertarea populației în cazul unei avertizări de furtună puternic, cutremur, dezastru, incendii, inundații, etc., se poate face instantaneu prin mesaje SMS – Cell Broadcast. De altfel, reprezentanții ANCOM au declarat că au existat discuții la nivelul instituției, cu reprezentanții firmelor de telefonie mobilă, pentru a realiza interfața de alerte de tip cell broadcast, care ar consta în trimiterea unui SMS către toți abonații aflați într-o anumită zonă geografică: suportul tehnic este prevăzut în protocoalele GSM, iar mesajele au prioritate înainte oricăror alt tip de comunicații.

Prezent la dezbatere, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului de Situații de Urgență a spus că acest sistem este vital, primordial, indiferent de costuri, nu numai pentru anunțarea unui dezastru, ci și pentru măsurile pe are autoritățile vor să le ia și sfaturile pe care vor să le dea populației post-dezastru. “Anumite situații nu pot fi prevăzute decât cu foarte, foarte scurt timp înainte, unele chiar în timpul în care se întâmplă. De aceea, devine sistemul important pentru a transmite instantaneu când afli că așa ceva a apărut într-o anumită zonă. Asta este, din păcate, schimbarea climatică, vedem în fiecare an că situația se agravează. De aici, un astfel de sistem devine foarte important“, a adăugat Raed Arafat.

Departamentul pentru Situații de Urgență primește, în acest moment, toate alertele meteo nowcasting de la ANM și dispune de un sistem de geolocare pentru alerte. Singura problemă nerezolvată ar fi interfațarea mai departe, pe linia ANM – DSU – operatori de telefonie mobilă. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu