Legea contabilităţii nr. 82/1991a fost modificată şi completată printr-o Ordonanţă de Urgenţă, în şedinţa Executivului din 13 aprilie, în sensul simplificării acesteia, pentru sprijinirea mediului de afaceri şi favorizarea dezvoltării economice, astfel după cum a anunţat primul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii săptămânale a Guvernului.

De aceste facilităţi vor beneficia 349 de mii de firme a căror cifră de afaceri este de până în 35 de mii de euro.

Potrivit precizărilor făcute de ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, entităţile patrimoniale care au o cifră de afaceri de 35.000 de euro şi active în valoare de până la 35.000 euro înregistrate până la 31 decembrie anul precedent “vor întocmi în loc de cinci situaţii financiare două, vor întocmi un bilanţ şi un cont de rezultate simplificate, nu vor mai întocmi situaţia fluxurilor de numerar, situaţia modificării capitalului şi notele explicative”.

Totodată, aceste entităţi vor aplica un plan de conturi simplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, în loc de aproximativ 400 de conturi câte sunt în prezent.

Ministrul Ialomiţianu a mai adăugat că a emis un ordin de ministru prin care entităţile economice menţionate vor putea depune anual bilanţul contabil.

În plus, contabilitatea în cadrul acestor entităţi va putea fi ţinută de un director financiar sau un expert contabil, dar şi de către absolvenţii de studii economice superioare, ceea ce reprezintă un element de noutate în legislaţia românească.

„Am dat posibilitatea şi persoanelor fizice care au absolvit o facultate economică să ţină contabilitatea, dându-le o şansă tinerilor să lucreze în contabilitate, lucru pe care l-am discutat şi cu corpul experţilor contabili” a subliniat Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul a mai adăugat că modificările aprobate de Executiv au fost solicitate de mediul de afaceri şi se înscriu în politica Guvernului României de reducere a birocraţiei din administraţie şi a costurilor administrative ale agenţilor economici, venind totodată în întâmpinarea unui proiect de directivă europeană pe aceeaşi linie. „Ne înscriem şi în noua preocupare a Comisiei Europene de a reduce povara administrativă. Chiar se lucrează la o directivă privind reducerea birocraţiei pentru firmele mici, este un proiect de directivă care combină situaţiile financiare cu situaţiile fiscale. România a făcut deja un prim pas privind simplificarea în domeniul contabilităţii”, a încheiat ministrul de finanţe.

Sursa: Guvernul României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here