Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede alocarea sumei de 45 de milioane de lei pentru implementarea Sistemului Național de Management privind Dizabilitatea (SNMD) – o platformă națională centralizată pentru colectarea, stocarea și distribuirea către autoritățile publice centrale și locale, beneficiari individuali și parteneri instituționali a informațiilor referitoare la adulții și copiii încadrați într-un grad de handicap sau cei care sunt la prima evaluare pentru obținerea certificatului.

Platforma va gestiona toate dosarele persoanelor cu dizabilități, copii și adulți, sau persoanele care sunt la prima evaluare privind obţinerea certificatului de încadrare. Prin intermediul acestui sistem, cetățenii vor putea transmite solicitări către instituţiile cu atribuţii în domeniu, online, fără a mai fi necesară prezenţa fizică la sediul acestora. De asemenea, se va crea o bază clară a situației cu toate persoanele adulte cu dizabilităţi, a centrelor rezidenţiale şi nerezidenţiale, precum şi a asistenţilor personali şi a însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, toate instituțiile cu atribuții în domeniu, indiferent de județ, vor avea acces mult mai rapid la informaţiile de la nivelul Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, pentru creşterea calităţii actului de protecţie social.

Platforma va asigura, de asemenea, introducerea de funcționalități de scanare și arhivare electronică a dosarelor persoanelor adulte și a copiilor cu dizabilități, permițându-se astfel urmărirea și consultarea lor în format electronic, precum și centralizarea managementului obligațiilor de plată a drepturilor acordate persoanelor adulte cu dizabilități, ceea ce va duce la diminuarea posibilității apariției de erori și fraude.

Prin acest sistem, cetățenii vor avea posibilitatea să transmită solicitări către ANPD și DGASPC-uri, Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, Comisiilor de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap și Comisiilor pentru Protecția Copilului la nivel județean, prin intermediul unui portal, fără a mai fi nevoiți să se prezinte la sediul acestor instituții. De asemenea, ei vor putea găsi și informații cu privire la stadiul rezolvării solicitărilor lor.

Platforma este dezvoltată în cadrul unui proiect cu o valoare totală de 45.042.464,00 lei, finanțat din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat.

Conform unui raport al ANPD, la data de 31 martie 2018, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi era de 805.159. Dintre acestea, 97,76 %, adică 787.098 persoane, se aflau în îngrijirea familiilor sau trăiau independent, iar restul de 18.061 persoane (2,24 %) erau instituționalizate.

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here