Senatul va dezbate o inițiativă legislativă depusă pe 3 septembrie 2019, care prevede instituirea unui sistem “Alertă Copil”, prin care populația, dar și mass-media va fi avertizată privind disparițiile de copii în România.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI ar urma să opereze sistemul, si transmit prin mesaje tip SMS, în funcție de datele reclamate, dispariția unui copil către cetățenii din anumite zone geografice.

Art. 2 – Mesajele Alertă copil vor fie difuzate prin SMS utilizatorilor de telefonie mobilă din zonele indicate de Poliţie ca fiind relevante pentru aria de căutare.

Art. 3 – Mesajele Alertă Copil sunt de interes public și gratuite. Mesajele conţin informaţiile pe care Poliţia le consideră esenţiale pentru identificarea minorului dispărut. MAI are obligaţia de a publica cel puţin o dată la 12 ore o actualizare privind statusul cazurilor raportate prin Sistemul Alertă Copil.

Inițiatorii proiectului fac referire la un sistem similar în SUA, care a dus la găsirea a zeci de copii în ultimii ani. În România, un proiect asemănător inițiat de poliție a fost un eșec, se mai argumentează în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit proiectului, mass-media va fi obligată prin lege să primească alertele privind disparițiile de copii în România, site-urile de știri fiind rugate să distribuie informațiile în regim de “breaking news”.

“Posturile de radio şi televiziune urmează să preia mesajele Alerta Copil în baza unui sistem reglementat de Consiliul Naţional al Audiovizualului, după ascultarea punctului de vedere al acestora, în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Site-urile ştiri cu flux continuu de informaţii vor primi din partea Poliţiei o înştiinţare specială, de tip Alerta Copil, fiind rugate să distribuie informaţia în regim breaking news”, se mai prevede în proiect.

MAI, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, este responsabil cu organizarea campaniilor de informare a populaţiei privind existenţa şi funcţionarea Sistemului Alertă Copil. Activităţile prevăzute în actul normativ se asigură de la bugetul de stat sau din alte surse de finanţare, mai stipulează propunerea legislativă.


comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here