21 Ianuarie, 2020

SINTEZĂ: Un nou mod de calcul a contribuției la pensii (CAS) pentru persoanele aflate în concediu medical

Pe lângă modificările privind contribuţiile sociale aferente angajaţilor part-time şi noua formulă de calcul CASS în cazul persoanelor scutite de impozitul pe venit, OUG nr. 3/2018 introduce şi un nou mod de calcul a contribuției la pensii (CAS) pentru persoanele aflate în concediu medical, astfel încât să nu mai existe situația prin care contribuția la pensie este mai mare decât indemnizația pentru concediu medical.

Mai multe detalii despre celelalte modificări introduse de ordonanţă puteţi afla accesând următoarele articole:

Contribuția la pensii (CAS) pentru concedii medicale

Legiuitorul reformulează mai multe prevederi corelate privind contribuția la asigurările sociale pentru concedii medicale prevăzute de art. 139, art. 143, art. 144 din Codul fiscal. Mai exact, pentru a nu fi afectat venitul net al persoanelor aflate în concediu medical și care beneficiază de indemnizație de șomaj, CAS va fi calculată în raport cu venitul brut de care beneficiază persoana (indemnizația de șomaj), și nu în raport cu salariul mediu pe economie, cum stabilea legislația anterioară.

OUG 3_2018


Astfel, în noua sa formă, art. 144 stabileşte că, pe perioada în care persoanele fizice prevăzute la art. 1 alin. (2), art. 23 alin. (2) şi la art. 32 din OUG nr. 158/2005 beneficiază de concedii medicale şi de indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale datorate bugetului asigurărilor sociale de stat este suma reprezentând indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate de care beneficiază conform prevederilor legale, iar contribuţia de asigurări sociale se suportă la nivelul cotei de 25% şi se reţine din indemnizaţia de asigurări sociale de sănătate.

FOARTE IMPORTANT! Dacă au existat situații în care s-au făcut calcule de salarii și s-a efectuat depunerea Declarației 112 conform situațiilor anterioare, legiuitorul permite recalculul acestor sume și depunerea unor declarații rectificative pe întreaga perioadă a anului 2018.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Adrian Benţa

Adrian Benta este membru al Camerei Consultanților Fiscali (2007), auditor financiar stagiar, membru CAFR (2010). Are o experienţă de peste 13 ani în conducerea contabilităţii şi fiscalitatea societăţii comerciale şi conduce un cabinet propriu de consultanţă fiscală. Contact: adrian@bentaconsult.ro.

Comentarii

 • Răspunde
  Marga
  februarie 12 2018

  Ar fi util de precizat ca toti cei cu indemnizatii peste 1457 lei/luna, suma de raportat la nr zile de concediu medical , vor plăti cas mai mult decât inainte. Doar pt cei cu indemniz sub aceasta suma cas/baza de calcul se reduce, asa cum a fost anuntata masura de primul ministru, si aici se incadreaza doar cei cu timp partial si somerii, pt care probabil s-a anuntat aceasta reducere de tx, pt a le acoperi indemnizațiile negative constatate in ianuarie. În rest, pt salariați de rand, cu norma intreaga, cas e mult mai mare , daca ne raportăm doar la o indemnizatie la nivelul unui salariu mediu brut pe economie, vorbim de peste 600 lei lunar datorati in plus.Si despre oameni bolnavi, de ex.neoplazii. Care plătesc contribuția aproape triplata de pe o zi pe alta dc o comparăm cu an 2018 anterior ordonanței, respectiv de 9 ori mai mare dc o raportăm la an 2017. Iar veniturile lor nu sufera nicio majorare, transfer contributii, etc, baza lor de calcul vine din venituri an anterior.

 • Răspunde
  Anda
  februarie 12 2018

  Buna seara! Referitor la impactul negativ pe care il are aceasta OUG asupra veniturilor mamelor ce se afla in pre sau post natal si implicit ce va impacta indemnizatia de crestere copil, nimeni nu observa ce se intampla?

Scrie un comentariu