UPDATE: În urmă cu puţin timp, ASF a emis un comunicat de presă prin care a anunţat măsurile luate împotriva NN Pensii în scandalul naţionalizării pensiilor private. Consiliul ASF a decis sancționarea societăţii amendă contravențională în cuantum de 1% din capital, respectiv cu suma de 750.000 lei.

În plus, a fost decisă sancționarea cu retragerea autorizației doamnei Raluca Ioana Georgiana Țintoiu în calitate de Director General al societăţii NN Pensii, precum şi cu amendă contravenţională în sumă de 100.000 lei.

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seară că scandalul iscat pe tema naționalizării pensiilor private va ajunge pe masa unei comisii de anchetă la Parlament sau pe masa procurorilor. Mai mult, susține Dragnea, există “un plan pentru a decredibiliza guvernul nostru, care a fost alimentat cu știri că nu avem bani ca să facem majorări de salarii, de pensii. Totul ca să determine Comisia Europeană să declanșeze procedura pentru deficit excesiv”.

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu ar urma să fie demis, a adăugat șeful PSD, pentru că de la această instituție ar fi plecat totul: “Ceea ce a făcut această companie de asigurări olandeză ING putea să facă într-o colonie și nu într-o țară ca România. Nu poți să generezi un așa scandal din nimic. ASF-ul să îi sancționeze foarte dur”.

“Dacă Parchetul General nu se autosesizează, şi nu am mari speranţe pentru că au alte preocupări, vom face şi aici o comisie de anchetă parlamentară care să cheme pe toţi cei implicaţi şi să ne spună această companie de unde a primit această informaţie Nu putem lăsa lucrurile aşa”, a mai declarat Liviu Dragnea.

De asemenea, Dragnea a cerut Guvernului și Ministerului de Finanțe să acționeze “foarte dur” în cazul acestei companii, pentru că vor da exemplu și pentru celelalte multinaționale „care fac zeci de miliarde în România, care îşi bat joc de români, de statul român”. Mai mult, șeful PSD vrea explicații de la Ambasada Olandei și conducerea ING din Olanda pentru că fondul de pensii NN din România a trimis mii de înștiințări clienților din România fără să ceară o informație oficială de la Guvernul României.

Fondul de pensii NN, cel mai mare fond de pensii private obligatorii din țara noastră, a anunţat 300.000 de clienți, marţi, că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public privind o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private, recomandându-le să se informeze despre contextul pieţei:

“În ultimele săptămâni, au existat discuții în spațiul public, cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private. Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influențate de decizii politice precum înghețarea valorii procentului din venitul brut aferent contribuției la fondul de pensii, blocarea parțială sau integrală a virării acestei contribuții sau naționalizarea sumelor acumulate până acum în conturile viitorilor pensionari. De aceea, este important să urmărești permanent ce se întâmplă cu pensia ta și să te implici activ în demersurile de economisire suplimentară pentru un trai decent la bătrânețe”.

La începutul lunii aprilie, Cătălin Predoiu, prim-vicepreședinte al PNL a declarat public că în “culisele” Guvernului Grindeanu – Dragnea se discută din ce în ce mai des despre naționalizarea pensiilor private, pentru acoperirea “derapajelor deficitului bugetar”. El a recunoscut apoi că informația a plecat de la Radu Crăciun, director general al BCR Pensii, informație verificată apoi de Predoiu “printr-o sursă din PSD“.

Conform datelor oficiale, NN Pensii administra, la finele lui 2016, economiile a aproximativ 2 milioane de clienți și active în valoare de 11,5 miliarde de lei.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here