Deputaţii au propus, la finalul sesiunii parlamentare din 2015, înainte să plece în vacanţă, modificări legislative care vizează pensiile speciale pentru cadrele didactice, eliminarea obligativităţii taxei radio-TV şi sancţionarea atât a părinţilor, cât şi a profesorilor care strâng bani la fondul clasei.

Pensii special pentru cadrele didactice

Propunerea legislativă privind acordarea unor drepturi specific personalului didactic din învăţământul preuniversitar a fost depusă pe 21 decembrie 2015 şi până pe 18 februarie 2016, data termenului de consultare, se pot depune amendamente, propuneri şi sugestii.

Proiectul se referă la reglementarea acordării unei pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni de activitate înainte de data pensionării, pentru tot personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi control, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în învăţământ.

Iniţiatorii susţin că uzura fizică şi psihică generate de ” exercitarea muncii de formare a tinerilor” este cel puţin egală cu aceea a magistratului. De asemenea, este invocată complexitatea meseriei de dascăl, care cere un efort susţinut şi permanent de pregătire şi perfecţionare pe toată durata activităţii. De aceea, cei 15 deputaţi şi senatori care susţin acest proiect au propus ca toate cadrele didactice să fie tratate la fel cu alte categorii speciale în privinţa pensiilor – magistraţi, militari sau diplomaţi.

Colectarea taxei radio-TV, la alegerea abonatului

Propunerea legislativă de modificarea a Legii nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune prin care se elimină obligativitatea achitării taxei radio-TV a fost depusă pe 21 decembrie la Camera Deputaţilor, este în consultare publică, Senatul fiind camera decizională.

Principalele modificări:

  • abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării taxei radio-tv, deoarece este „un serviciu care nu satisface exigenţele şi care, conform Constituţiei, reprezintă un drept ce nu poate fi transformat într-o obligaţie„;
  • modificarea art.40, care se referă la veniturile Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, care “provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii„;
  • abrogarea HG nr. 977/203 şi HG nr. 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru persoanele fizice, cât şi juridice;
  • abrogarea obligativităţii achitării taxei atât ca persoană fizică, dar şi ca persoană juridică, separat, în cazurile în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială cu sediul la aceeaşi adresă cu domiciliul său.

Iniţiatorii mai motivează că obligativitatea taxei radio-TV încalcă dreptul cetăţeanului de a-şi alege liber sursa de informare, care nu poate fi transformat într-o obligaţie.

Pedepse cu închisoarea pentru profesorii sau părinţii care strâng fondul clasei

Proiectul de lege privind completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 introduce art. 3601 potrivit căruia darea sau colectarea de fonduri pentru unităţile de învăţământ (fondul clasei), în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 108, alin 1, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

Profesorii sau cadrele didactice, dar şi personalul unităţilor de învăţământ, nedidactic, care cer sume de bani cu titlu de donaţie sau sponsorizare a elevilor, părinţilor sau tutorilor acestora, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 1 an la 3 ani.

Proiectul de lege are ca termen de consultare public data de 5 februarie 2016, iar termenul privind dezbaterea şi votul final a fost stabilit pentru 8 martie 2016.

Sursa: Camera Deputaţilor

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. saracii profesori efort psihic,sau taclale si cafele,3-4 ore de lucru /zi,consultatii pe bani grei fara sa plateasca impozit,iar un batrin,care a sapat santuri toate viata pensie minima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here