Ministerul Justiției a publicat cele două proiecte de OUG privind grațierea unor pedepse și modificarea Codului penal, în dezbatere publică, termenul până la care se primesc sugestii și propuneri fiind de 24 ianuarie.

Proiectul de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse prevede că:

 • se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanța de judecată, cu excepția recidiviștilor și celor care au comis o serie de infracțiuni prevăzute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate în proiect;
 • se grațiază în parte, cu reducerea la jumătate, pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate sau persoanelor care au în întreținere minori cu vârsta de până la cinci ani, dar și persoanele care, conform unei expertize medico-legale, sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale.

Grațierea “este condiționată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de un an de la punerea în libertate”.

Printre infracțiunile exceptate de la grațiere (în număr de peste 60) se numără:

 • infracțiunile contra siguranței statului;
 • omorul;
 • vătămarea corporală gravă;
 • loviturile cauzatoare de moarte;
 • lipsirea de libertate;
 • violarea de domiciliu;
 • șantajul;
 • agresiunile  sexuale;
 • tâlhăria;
 • pirateria;
 • evadarea
 • sustragerea de la pedeapsă.

Totodată, infracțiunile de crimă organizată, trafic de persoane, trafic de droguri, trafic de migranți, rele tratamente aplicate minorilor, coruperea lor sau fraudele informatice, nu vor fi luate în calcul la cazurile de grațiere.

De asemenea, sunt excluse de la grațiere persoanele condamnate pentru luare sau dare de mită, trafic sau cumpărare de influență și alte infracțiuni reglementate de Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

ATENŢIE! Persoanele graţiate care în decurs de trei ani săvârșesc cu intenţie o infracţiune, vor executa, pe lângă pedeapsa stabilită pentru acea infracţiune şi pedeapsa sau restul de pedeapsă rămas neexecutat ca urmare a aplicării prezentei legi.”

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală prevede dezincriminarea abuzului în serviciu sub 200.000 lei, iar denunţurile se pot face la cel mult 6 luni de la comiterea faptelor.

 „(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte  un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

ATENŢIE! Pedeapsa prevăzută până acum pentru abuzul în serviciu era de maxim 7 ani, nu 3 ani.

Articolul 298, care reglementa neglijența în serviciu, va fi abrogat.  Mai mult, la articolul privind conflictul de interese, s-a adăugat la foloasele primate de funcționari cuvântul “necuvenite”, care va lăsa loc de interpretări, susțin juriștii.

Alte modificări privesc infracțiunile referitoare la conducerea sub influența alcoolului:

 „Art.336. (1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.”

Principala modificare din Codul de procedură penală este referitoare la condițiile depunerii unui denunț. Astfel, nu se va mai lua în considerare un denunț semnalat la mai mult de 6 luni de la comiterea respectivei fapte.

 „(3) Denunțul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei prevăzute de legea penală, sub sancțiunea lipsirii acestuia de efectele juridice prevăzute de lege care conduc la înlăturarea răspunderii penale.”

Ambele proiecte au fost argumentate de ministrul Justiției, Florin Iordache, care spune că atât numeroasele decizii CCR privind neconstituționalitatea unor articole de lege, dar și suprapopularea din închisori, i-a făcut pe oficiali să propună aceste modificări. Presa detaliază însă cazurile celebre care s-ar încadra la aceste grațieri, nominalizând dosarele lui Liviu Dragnea, Dan Voiculescu, Gabriel Oprea, Cristian Popescu Piedone și angajații ISU și ai primăriei sector 4 din dosarul clubului Colectiv.

Ai nevoie de Codul penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here