PSD și ALDE au căzut de acord cu privire la salariile pe care Guvernul dorește să le dea bugetarilor. Proiectul legii salarizării a fost analizat, discutat și recitit în cadrul unei reuniuni comune a Coaliției, la Sinaia. Președintele PSD, Liviu Dragnea, președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, ambii președinți ai Camerelor din Parlament, au convenit, împreună cu premierul Sorin Grindeanu, că proiectul va fi introdus imediat în Parlament, pentru a “nu se mai pierde încă 30 de zile termen de dezbatere publică”.
Conform liderilor formațiunilor poliitice, Legea salarizării unitare a bugetarilor ar urma să fie votată în procedură de urgență, astfel încât la 1 iulie 2017 să și intre în vigoare.
Într-o conferință de presă comună, Călin Popescu Tăriceanu a spus că proiectul legii salarizării unitare este “absolut esențial”: “Am venit să facem o discuție finală. Nu a fost o discuție în divergență nicidecum, avem interes comun, avem interesul să scoatem o lege cât mai bună”, a adăugat președintele Senatului.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a spus și el că proiectul de lege va fi semnat de toți parlamentarii coaliției de guvernare: “Au fost câteva corecturi, nu de substanță. Calculul nostru de acasă nu s-a potrivit cu cel din târg, în sensul că noi am sperat să finalizăm discuțiile în coaliție mai repede, și asta a fost o estimare greșită a mea, în așa fel încât în partea a doua a zilei, în grupul parlamentar, inclusiv la care a participat și CExN sa discutăm despre lege și să începem semnăturile”, a precizat Liviu Dragnea.
Premierul Grindeanu a menționat că decizia luată în privința acestui proiect de lege a fost determinată de termenul asumat în acest sens prin programul de guvernare.
La rândul său, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu a ținut să precizeze că marea majoritate a salariilor bugetarilor va crește, dar vor fi și scăderi la unele instituții care aveau “lefuri total scăpate de sub control“: “Sunt salarii care scad după acest proiect de lege. Nu este o instituţie pe de-antregul, dar sunt angajaţi din anumite instituţii care aveau salarii. Dacă vreţi, vă dau un singur exemplu: consilier de ministru care avea 9.000 de lei. Cum putem să lăsam aşa ceva? Că nu puteam să ducem toţi consilierii de miniştri la 9.000 de lei. E logic să scadă salariul acestei persoane? E logic. Şi atunci cum să scriu eu în legea salarizării unitare că garantăm?”, a explicat ministrul.
Raportul dintre cel mai mic salariu din sectorul public şi cel mai mare este de 1 la 12. Ministrul Muncii a mai precizat că primele majorări vor avea loc de la 1 iulie 2017 pentru militari şi poliţişti, iar de la 1 ianuarie 2018 cresc salariile medicilor şi asistentelor. Salariile din sectorul sănătăţii vor rămâne aceleaşi până în 2022, deoarece din 2018 este acordată întreaga creştere salarială prevăzută în lege.
”Principiile care au stat la baza acestei legi sunt principiul legalităţii – toate drepturile de natură salarială se stabilesc prin norme de forţă a legii, principiul nediscriminării – eliminarea oricărei forme de discriminare şi instituirea unui tratament egal cu privire la personalul din sectorul bugetar care prestează aceeaşi activitate şi are aceeaşi vechime în muncă, principiul egalităţii – asigurarea de salarii pe baze egale pentru muncă de valoarea egală, principiul importanţei sociale a muncii, principiul stimulării personalului din sectorul bugetar, principiul ierarhizării pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu şi în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate, principiul transparenţei mecanismului de stabilire a drepturilor salariale şi principiul sustenabilităţii financiare”, a mai declarat Olguţa Vasilescu.
Proiectul Legii salarizării a fost postat de Liviu Dragnea pe rețeaua sa de socializare înainte de ședința coaliției. Conform documentelor, ierarhizarea funcțiilor bugetarilor s-a făcut după modele europene, suma totală alocată pentru aceste alinieri fiind de 32 de miliarde de lei până în anul 2020, așa cum Legestart a scris AICI.