Procurorul general al României, Augustin Lazăr a declarat joi dimineață că la Direcția Națională Anticorupție (DNA) există o anchetă deschisă cu privire la modul în care au fost modificate Codurile Penale și întocmită documentația ordonanțelor emise de Guvern în seara de marți spre miercuri. Procurorii abia au început verificările și au cerut toate documentele necesare de la Ministerul Justiției, de la toți angajații care au lucrat la cele două proiecte.

Florin Jianu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este primul ministru din actualul Executiv care și-a anunțat demisia în urma protestelor de miercuri seară. Jianu a scris pe pagina de socializare că a crezut că, după presiunea străzii, membrii cabinetului vor retrage ordonanțele de modificare a Codurilor Penale.

“Mă opresc aici din activitatea guvernamentală pentru că așa îmi dictează conștiința, iar asta nu este negociabil pentru nimic în lume. Am reflectat cu responsabilitate la ceea ce este etic să fac în continuare și nu în principal pentru probitatea mea profesională, pentru că aici am conștiința curată, ci pentru copilul meu, pentru cum o să mă uit în ochii lui și ce anume o să îi spun peste ani. O să îi spun că tata a fost un laș și a girat acțiuni pe care nu le împărtășește sau a ales să iasă cu fruntea sus dintr-o poveste care nu este a lui?!”, a scris Florin Jianu pe pagina sa de Facebook.

Fostul ministru pentru IMM-uri și-a făcut și un scurt bilanț al celor 28 de zile de mandat, spunând că are încredere că există și oameni capabili de a dezvolta proiectele începute și urându-le acestora “să fie puternici și să țină drumul drept”.

Premierul Sorin Grindeanu a făcut un apel la calm, spunând că un protest pașnic s-a transformat într-unul violent și din cauza “manipulărilor care ating cote alarmante”.

Peste 130.000 de bucureșteni au ocupat, miercuri seară, Piața Victoriei, protestând pașnic pentru abrogarea OUG nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă în alte orașe ale țării. În Capitală, protestele s-au încheiat după miezul nopți, după ce câteva grupuri izolate de manifestanți, membri ai galeriilor de fotbal bucureștene, au aruncat cu petarde și obiecte în jandarmi, care au intervenit până la urmă și i-au dispersat.

Mai mulți jandarmi au fost răniți și au fost transportați la spital pentru îngrijiri, iar polițiștii au audiat peste 60 de persoane, într-un nou dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, în care se efectuează cercetări pentru ultraj şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Ministrul de Interne a anunțat, imediat după incidentele de la proteste, că nu a avut informații despre violențe sau elemente extremist de perturbare a liniștii publice. Oficialul Guvernului a fost contrazis de un comunicat de presă dat de SRI în cursul aceleiași seri, prin care s-a precizat că a fost sesizată din cursul după-amiezii intenția unor persoane de a deturna proestul de miercuri, prin elemente extremist, astfel că SRI a informat operativ structurile competente: SPP, MAI, Jandarmeria și Poliția.

Presa internațională a relatat pe larg despre protestele românilor, afirmând că nu au mai fost atâţia oameni în stradă de 35 de ani. Șase ambasade, printre care SUA, Franța și Germania și-au exprimat “îngrijorarea profundă” în legatură cu ordonanța adoptată noaptea, despre care susțin că “a subminat lupta anticorupție din ultimii zece ani și riscă să deterioreze poziția internațională a României”.

Liderii PSD se întâlnesc astăzi de la ora 12.00, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional, care va avea loc la sala de grup a PSD din Camera Deputaţilor și vor anunța apoi ce decizii au luat.

Ai nevoie de OUG nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici