Guvernul a redus perioada maximă în care un angajator poate fi sancționat pentru încălcarea normelor de încadrare în muncă și detașare a străinilor pe teritoriul României, pentru a primi acordul de angajare a unui cetățean străin. Termenul precedent era de 3 ani, iar acum a fost micșorat la doar 6 luni.

Ordonanța de urgență nr. 75/2018, în vigoare din 19 iulie, simplifică astfel procedura de angajare a cetățenilor străini, deoarece “fluctuația pieții muncii în întreaga Uniune Europeană necesită reacții și adaptări rapide, astfel că factorul timp devine un element determinant în activitatea oricărei companii”.

La ora actuală, OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României prevede că în momentul în care o firmă vrea să facă încadrări de personal cu angajați care nu dețin cetăţenia română, societatea trebuie să facă dovada că în ultimii 3 ani nu a fost sancționată pentru încălcarea legislaţiei în materia încadrării în muncă a străinilor.

Articolul 4 alin. (2) litera d) din se modifică după cum urmează:

“d) angajatorul nu a fost sancționat potrivit prevederilor art. 36 alin.(1) din prezenta ordonanță, art. 260 alin.(1) lit. e) din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau potrivit prevederilor art. 8 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr.905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, în ultimele 6 luni.”

Guvernul decide în fiecare an contingentul pe tipuri de lucrători nou-admiși, adică numărul muncitorilor străini care pot fi înregistrați în țară. Deficitul lucrătorilor pe piața muncii a dus la dublarea numărului maxim de angajări, conform datelor Institutului Național de Statistică:

  • lucrători permanenți – 6.000 (3.000 în 2017);
  • lucrători detașați – 2.200 (700 în 2017);
  • persoane transferate în cadrul aceleiași companii – 700;
  • lucrători înalt calificați – 500,
  • lucrători sezonieri – 400;
  • lucrători stagiari – 100;
  • lucrători transfrontalieri – 100.

Ai nevoie de OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here