Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat, marti, 17 aprilie 2012, sentinta in cazul “Valiza”. Gigi Becali a fost achitat, dupa ce, in data de 6 martie, procurorii au solicitat 4 ani de inchisoare cu executare pentru patronul Stelei, omul de afaceri fiind acuzat de “dare de mita” si “fals in inscrisuri”. Decizia nu este una definitiva, ea putand fi atacata cu recurs. Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarat ca suma de 1,7 milioane de euro confiscata sa ii fie returnata patronului echipei din Ghencea in termen de zece zile.

De asemenea, odata cu Gigi Bercali au fost achitati Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino. Judecatorii instantei supreme au decis, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, apreciindu-se ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

Istoria ”Valizei” pentru U.Cluj

In decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis in judecata in “Dosarul Valiza”, omul de afaceri fiind acuzat de “dare de mita” si “fals in inscrisuri sub semnatura privata”. Alaturi de Becali au mai fost trimisi in judecata Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca, Raul Volcinschi si Radu Gheorghe Marino. “In perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la “Universitatea Cluj” aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal – Liga I – circa 100.000 de euro pentru fiecare – acestia urmand sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu “CFR 1907 Cluj”, se precizeaza in rechizitoriul intocmit de procurorii DNA.

In cazul in care “U” Cluj ar fi incurcat pe CFR Cluj, Steaua (a castigat meciul din ultima etapa) ar fi castigat titlul de campioana a Romaniei. Banii gasiti in valiza aflata la Teia Sponte (1,7 milioane de euro) au fost sechestrati printr-o ordonanta din data de 8 mai 2008.

De ce a ales calea premierii jucatorilor de la “U” Cluj

Gigi Becali sustine ca a ales calea premierii jucatorilor lui U Cluj dupa ce a aflat de un posibil blat intre cele doua echipe clujene: “Daca U Cluj castiga sau facea egal se stabilea clasamentul corect. Steaua ar fi luat campionatul, evident daca ar fi batut Buzaul. Eu am vorbit la acea vreme cu mana dreapta a lui Dobos (fost presedinte al U Cluj), care mi-a spus: . Am spus atunci legat de premiere pentru ca U Cluj nu era motivata sa mai castige meciul, motiv pentru care ar fi existat riscul sa vanda meciul”, a declarat Becali in fata instantei in martie 2011. “Intre timp, eu am aflat ca se facuse o manevra de 800.000 de euro. A existat un martor care a fotografiat banii. Atunci, vazand asta, eu am trimis la Cluj cei 1,7 milioane de euro prin Teia Sponte, care trebuia doar sa le arate banii, ca jucatorii de acolo sa-i vada, sa fie motivati sa castige si sa nu vanda meciul. Eu l-am trimis pe Sponte la Cluj si i-am zis sa astepte instructiunile mele ulterioare”, a adaugat finantatorul Stelei. Intrebat de ce nu a sesizat autoritatile despre presupusul blat, Becali a declarat ca “nu provine dintr-o familie de turnatori”.

*Continuarea materialului poate fi citita aici:

http://www.luju.ro/magistrati/instante/seria-palmelor-peste-ceafa-dna-date-de-judecatori-continua-dupa-achitarile-din-dosarul-transferuri-in-fotbal-de-la-tmb-instanta-suprema-l-a-achitat-pe-gigi-becali-in-dosarul-valiza-din-trei-judecatori-doar-unul-i-a-condamnat-fara-spor-mariana-ghena

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here