Senatul a adoptat, pe 9 octombrie, fără niciun vot împotrivă, proiectul de lege care prevede sancționarea cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri pentru comercializarea produselor şi serviciilor la care a fost constatată existența dublului standard. Proiectul a fost inițiat la Senat în primăvara acestui an și va fi trimis acum în Camera Deputaților, pentru votul final.

Așa cum legestart a detaliat aici, noua lege, dacă va fi adoptată, va fi aplicată tuturor comercianților, indiferent de forma de comerț:

– Produse de larg consum

– Produse agroalimentare

– Produse nealimentare

– Carburanți

Servicii de telefonie și internet

– servicii financiare

– servicii turistice

Un amendament adoptat în comisia de specialitate din Senat a modificat forma inițială în care era definit dublul standard: “În sensul prezentei legi prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se înțelege o practică comercială care implică introducerea pe piață a unui produs ca fiind identic cu același produs comercializat în mai multe state membre, în cazul în care aceste produse au în mod semnificativ o compoziție diferită sau caracteristici care cauzează sau pot determina consumatorului mediu să ia o decizie comercială pe care nu ar fi luat-o în caz contrar”.

ANPC va recolta probe în vederea efectuării analizelor de laborator pentru produsele susceptibile de dublu standard. În cazul în care se va constata existența dublului standard sunt aplicate „prevederile Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor”.

Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor va fi făcută, după caz, de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) sau de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Amenzile pot ajunge și până la 4% din cifra de afaceri, sau suspendarea autorizației de funcționare.

Art. 4. – Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori cu standarde duble de calitate constituie o practică înşelătoare şi atrage răspunderea civilă, contravenţională sau penală după caz.

Art. 5. – (1) Comercializarea produselor si serviciilor pentru consumatori falsificate supuse dublului standard se pedepseşte cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri; în caz de abatere repetată se poate suspenda autorizaţia de funcţionare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni.

(2) Produsele prevăzute la alin.(l) se vor confisca şi se vor retrage de la vânzare.

Ai nevoie de Legea nr. 363/2007? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here