În vederea contracarării și descurajării traficului de substanțe interzise, Senatul a aprobat un proiect legislativ menit să impună sancțiuni mai dure traficanților de droguri. Propunerile legislative, susținute de mai mulți parlamentari și incluse în Legea „2 Mai”, vizează eliminarea posibilității de suspendare a executării pedepsei sub supraveghere, în cazul traficului de droguri de mare risc.

Proiectul, care va fi supus dezbaterii și votului final în Camera Deputaților, intervine în contextul creșterii alarmante a traficului și consumului de droguri în țară. Prin modificarea Legii 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri se dorește aplicarea unor sancțiuni mai aspre pentru traficul intern și internațional de droguri de mare risc.

În esență, proiectul stabilește că nu se va mai permite suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunile precizate la art. 2 alin. (2) și art. 3 alin. (2) ale Legii 143/2000. Acestea se referă la operațiuni precum cultivarea, producerea, distribuirea, experimentarea vânzarea sau transportul de droguri de mare risc, interne sau internaționale, fără drept.

De asemenea, inițiativa urmărește să modifice și Legea nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive. Astfel, se propune majorarea pedepselor pentru operațiuni cu astfel de produse, crescând de la șapte la zece ani pedeapsa maximă pentru efectuarea acestora fără drept sau sub falsa prezentare că sunt produse autorizate sau legale.

În același context, modificările la Codul Penal vor clarifica faptul că nu se va permite suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazurile prevăzute expres de legea specială.

Conform inițiatorilor, consumul de droguri a devenit o problemă tot mai gravă, cu consecințe grave asupra vieților a milioane de persoane, în special a tinerilor. Aceste consecințe nu se limitează doar la sănătatea consumatorilor, ci au impact și asupra altor persoane nevinovate.

În paralel, alte proiecte de lege discutate în Parlament propun înființarea unui registru național automatizat al infractorilor din domeniul traficului de droguri, similare cu registrele existente pentru agresorii sexuali, și modificarea legislației pentru o evaluare mai rapidă a consumatorilor de droguri și introducerea de circumstanțe agravante pentru operațiunile cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, în încercarea de a reduce traficul și consumul de droguri în țară.

Vezi aici Legea 143/2000

Vezi aici Legea 194/2011

Vezi aici alte articole despre trafic de droguri

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here