După ce Curtea Constituţională a României a constatat că este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării şi că redactarea acestei ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil, Senatul, a adoptat o propunere legislativă, ce va modifica Codul de procedură penală.

Astfel, într-un proces penal, atunci când este pronunţată o hotâre, este necesar ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării, nu mai târziu iar propunerea legisativă va pune legislaţia în acord cu decizia CCR.

Potrivit acestei propuneri legislative deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârii se vor face în maximum 60 de zile de la încheierea dezbaterilor.

În cazuri temeinic justificate instanţa va putea amâna pronunţarea, fiecare amânare neputând depăşi 30 de zile.

În toate cazurile, deliberarea, redactarea şi pronunţarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor.

„Astfel, se prevede expres ca hotararea trebuie sa fie redactata la momentul pronuntarii in cazurile in care se pronunta una dintre solutiile prevazute la art. 396 si 397 Codul de procedură penală, respectiv atunci cand instanta de judecata rezolva acriunea penala, respectiv actiunea civila. Ca o consecinta a reglementarii propuse la alin. (1), alin. (2) al art.406 Codul de procedură penală prevede necesitatea semnarii hotararii de catre toti membrii completului de judecata (alaturi de grefier), fara posibilitatea complinirii semnaturii unui membru al completului de catre presedintele completului ori al instantei, in caz de impiedicare. Aceasta reglementare este menita sa ateste participarea tuturor membrilor completului la deliberarea cauzei si sa asigure respectarea principiului continuitatii completului, a carui incalcare atrage sanctiunea nulitatii absolute.

Pentru cazurile în care rezultatul deliberarii se consemneaza intr-o minuta, alin. (3) al art.406 Codul de procedură penală prevede ca hotararea se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntarea minutei si se semneaza de toti membrii completului si de grefier. in acest caz, dispozitivul hotararii trebuie sa fie conform cu minuta.

Prin modificarea propusa la art. 391 Codul de procedură penală, s-a urmarit inlaturarea mecanismului in doua etape (pronuntarea minutei, Urmata de redactarea hotararii) in cazul hotararilor prin care se solutioneaza actiunea penala si civila, consacrat de dispozitiile de lege lata. In acest scop, s-a optat pentru instituirea unui cadru temporal unitar in ceea ce priveste deliberarea, motivarea si pronuntarea hotararii. Prin urmare, in cazul in care se dispune una dintre solutiile prevazute la art. 396, art. 397, respectiv art. 421 C.p.p. (in acest din urma caz, rinand cont si de introducerea unei norme de trimitere la dispozitiile art. 406 alin. (1) si (2) C.p.p. in cuprinsul art. 421 C.p.p), pronuntarea hotararii poate avea loc doar ulterior redactarii acesteia”, se arată în expunerea de motive.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here