După ce Traian Băsescu a transmis spre reexaminare legea înfiinţării şi organizării Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Senatul a adoptat astăzi actul (după Camera Deputaţilor), acesta urmând să ajungă înapoi pe masa preşedintelui.
Senatorii au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară cu 117 voturi „pentru” şi 16 voturi „împotrivă” (au fost şi două abţineri).
Preşedintele are obligaţia de a promulga legea în termen de zece zile de la primirea ei în forma adoptată după reexaminare.
Istoricul recent al actului normativ:
• 18 martie 2013 – legea a fost adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, cu modificări şi completări, aceasta fiind trimisă ulterior spre promulgare;
• 4 aprilie 2013 – preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii;
» Motivul cererii: preşedintele a considerat că membrii din conducerea executivă a ASF-ului ar trebui să aibă o experienţă de minimum zece ani (nu de minimum şapte) în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. Totodată, Băsescu a cerut completarea unui articol cu interdicţia ca membrii ASF-ului să nu fie soţi, rude sau afini până la gradul al treilea cu membrii Parlamentului, pe lângă interdicţiile iniţiale.
• 9 aprilie 2013 – Camera Deputaţilor a adoptat legea, admiţând parţial solicitarea preşedintelui (aspectele referitoare la experienţa profesională minimă a membrilor) şi excluzând dintre interdicţii relaţiile dintre membrii ASF-ului şi Preşedintele României şi între aceştia şi preşedinţii Camerelor Parlamentului;
• 15 aprilie 2013 – legea a fost adoptată de Senat în forma adoptată de Camera Deputaţilor, cu amendamentele anexate, iar cererea de reexaminare a fost respinsă.
» Raportul comun asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2012 privind ASF-ul şi anexa cu amendamentele admise asupra acesteia pot fi consultate AICI (format PDF).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here