26 August, 2019

Senatorii vor ca plagiatul să fie sancţionat cu închisoarea sau amendă penală

Un grup de senatori propune sancţionarea mai drastică a cazurilor de plagiat, prin pedepse cu închisoarea sau amendă penală, plus retragerea diplomei sau titlului obţinut în acest mod.

Astfel, se propune completarea art. 348 al Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, deoarece “actualul cod penal tolerează fraudarea prin plagiat, respective prin recurgerea la înşelăciune şi facilitează plagiatorilor obţinerea nemeritată de diplome şi titluri.” În plus, pe baza unui furt intelectual, plagiatorii ajung să ocupe funcţii şi să beneficieze de diverse avantaje materiale, susţin iniţiatorii.

În acest moment, conform Legii nr.8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe, plagiatul poate fi pedepsit doar pentru furt intelectual şi doar în cazul în care autorul lucrării reclamă aşa ceva.

Legea trebuie să pedepsească plagiatul indiferent dacă autorul originalului se consideră sau nu prejudiciat sau dacă reclamă sau nu furtul intelectual, pentru că plagiatorul obţine un beneficiu prin fraudă, în dauna societăţii în ansamblul ei şi al tuturor celor care au obţinut diplome omologe pe cale cinstită”, susţin senatorii în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiativa este pusă în dezbatere publică şi a fost trimisă pentru avizare şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Ai nevoie de Noul Cod penal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Marilena Nedelcu

Marilena Nedelcu este licenţiat al Facultăţii de Litere, Universitatea Bucureşti şi jurnalist cu 20 de ani experienţă, în televiziune, în presa scrisă dar şi pe online.

Fara comentarii

Scrie un comentariu