Senatul a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede ca proprietarii de terenuri și clădiri din domeniul turismului să fie scutiți de la plata impozitului, cu 50%,  pe o durată de cel mult 180 de zile și nu ” cu caracter sezonier, pe o durată de cel mult 6 luni în cursul unui an calendaristic”, cum prevede legea acum.

Astfel, impozitul pe clădirile și terenurile folosite pentru prestarea de servicii turistice ar urma să se aplice cu reducerea de 50%, în cazul utilizării acestora în scopul menționat. Inițiatorii proiectului au argumentat modificarea legii prin faptul că se clarifică, astfel, interpretarea unitară a reducerii impozitului, deoarece autoritățile locale și instituțiile de control au găsit, în practică, interpretări diferite ale Codului fiscal astfel încât scutirile prevăzute nu pot fi aplicate.

În concluzie, schimbarea legislativă nu lărgește domeniul de aplicare a scutirilor și nici nu introduce noi reduceri, ci doar aduce clarificări condițiilor ce trebuie îndeplinite pentru a beneficia de aceste scutiri.

De asemenea, se argumentează că  aceste clarificări sunt absolut necesare și în contextul pandemiei de virus SARS-COV-2, prestatorii de servicii turistice fiind unii din operatorii economici cei mai afectați.

Legea nr. 227/2015 din 8 septembrie 2015 privind Codul fiscal se modifică după cum urmează:

La articolul 456 alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(4) Impozitul pe clădirile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50%. Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiţie.”

La articolul 464 alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„(4) Impozitul pe terenurile aflate în proprietatea persoanelor fizice şi juridice care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice, pe o durată de cel mult 180 de zile consecutive sau cumulate, în cursul unui an calendaristic, se reduce cu 50% . Reducerea se aplică în anul fiscal următor celui în care este îndeplinită această condiţie. ”

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat și de către deputați, iar apoi trebuie promulgat de șeful statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here