Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede ca în anumite condiții de achitare a prejudiciului, persoanele acuzate de evaziune fiscală nu vor mai fi urmărite penal și condamnate la pedepsa cu închisoarea.

Proiectul a fost inițial dezbătut și adoptat în Parlament în 2018, dar Curtea Constituțională a admis o excepție de neconstituționalitate ridicată, astfel că proiectul a fost supus reexaminării comisiilor de specialitate, care au reformulat prevederile respective.

În prezent, potrivit, art. 8 din Legea 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 ani la 10 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat. Conform aceluiași articol, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 5 ani la 15 ani și interzicerea unor drepturi asocierea în vederea săvârșirii faptei menționate anterior. Dacă prin faptele menționate s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani, iar dacă prejudiciul este mai mare de 500.000 euro, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege și limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

În varianta adoptată pe 10 februarie de Senat, „În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășeste 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică o sanctiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar”.

De asemenea, în varianta actuală a legii, „În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Acest articol a fost modificat astfel: “În cazul săvârșirii uneia dintre infractiunile prevăzute la art. 8 si 9 din prezenta lege, daca în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, fapta nu se mai pedepsește, făcându-se aplicarea dispozitiilor art.16 alin 1, lit. h) din Codul de Procedura Penală.”

Totodată, s-a adoptat articolul conform căruia dacă în termen de 3 ani de la condamnare, inculpatul achită prejudiciul și dobânzile, penalitățile, se poate dispune suspendarea pedepsei: “În cazul săvârșirii uneia dintre infractiunile prevăzute la art. 8 si 9 din prezenta lege, dacă este stabilită, prin hotărârea judecătorească de condamnare, obligația inculpatului de a acoperi în termen de cel mult trei ani de la data când hotărârea a rămas definitivă, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța poate dispune suspendarea executării pedepsei privative de libertate sub supraveghere, cu aplicarea dispozițiilor prevăzute la art. 93-06 din Codul Penal”.

Aceste articole vor fi aplicate ”tuturor inculpaților chiar dacă nu au contribuit la acoperirea prejudiciului”. Dispozițiile menționate nu vor fi aplicabile însă în cazurile de comitere în stare de recidivă.

Proiectul va merge în Camera Deputatilor, în calitate de for decizional. Legea se va aplica doar după ce trece de Parlament și dacă va fi promulgată de șeful statului.

Ai nevoie de Legea 241/2005 ? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here