Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 a fost aprobat, în Comisia pentru buget a Senatului, cu un amendament care prevede ca militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, să beneficieze, la împlinirea vârstei prevăzute de legea pensiilor de serviciu, de o pensie specială în cuantum de 80% din baza de calcul.

Membrii comisiei au decis, astfel, revenirea la procentul de 80%, cum era în Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, dar au stabilit un plafon pentru aceste pensii – pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul.

Potrivit modificărilor aduse OUG nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum și unele măsuri fiscal-bugetare, “militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (…) de cel puțin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul. (…) Pensia stabilită, recalculată și actualizată nu poate depăși cuantumul de 100% din baza de calcul“.

La sfârşitul anului trecut, în luna decembrie, Guvernul a aprobat OUG care modifica, între altele, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, astfel încât la stabilirea bazei de calcul folosită în cazul pensiilor militare de stat să fie luate în considerare doar salariile lunare brute realizate, fără includerea sporurilor și a altor drepturi bănești de care beneficiază militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special. Intervalul luat în calcul era de 6 luni consecutive din ultimii cinci ani.

Ordonanța mai stabilea că “militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, cu vechime cumulată (…) de cel puțin 25 de ani, vor beneficia, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul. “ La baza de calcul de 65% se adăuga 1% pe an, după 25 de ani vechime, dar procentajul putea să crească doar până la 85%, ori prin noile modificări, plafonul minim al bazei de calcul este de 80%.

Senatul este prima cameră sesizată, ordonanţa urmând să intre în dezbatere în plen, pentru vot.

Ai nevoie de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here