Senatul a adoptat un proiect legislativ care prevede instituirea obligației de evidențiere a bacșișului încasat de la clienți, pe bonul fiscal, dar și împărțirea acestor sume integral salariaților.

Bacșișul va fi evidențiat pe bonul fiscal, sumele provenite din bacșiș vor fi distribuite exclusiv angajaților, iar veniturile din bacșiș ale angajaților vor fi considerate venituri cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, prevede un proiect de lege adoptat astăzi de Senat. Același proiect prevede ca în cazul Loteriei bonurilor fiscal, premiile să fie extrase DOAR dintre bonurile emise de casele de marcat cu jurnal electronic.

Totodată, Loteria bonurilor fiscal va avea două valori unice câștigătoare, nu doar una singură, ca până acum – prima valoare va fi aferentă intervalului 1 – 99 lei inclusiv, cealaltă valoare intervalului 100 – 999 lei inclusive.

În plus, cele 100 de premii posibile vor fi acordate astfel:

– 80 pentru bonurile din categoria sub 100 de lei

– 20 pentru bonurile din categoria 100-999 lei. 

În privința bacșișului, proiectul completează OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu un nou articol. Astfel, bacșișul este definit ca “orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 «Restaurante», 5630 – «Baruri și alte activități de servire a băuturilor»“.

Bacșișul va fi evidențiat ca sumă separate pe bonul fiscal în cazul serviciilor de restaurant, baruri și alte activități de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia. De această obligație sunt exceptate doar livrările la domiciliu.

Cum se va proceda:

– Operatorul economic îi dă clientului nota de plată, în prealabil de emiterea bonului fiscal

– Clientul are posibilitatea să aleagă, printr-o rubrică marcată special, nivelului bacșișului pe care dorește să îl ofere (între 0-15%)

– Se emite bonul fiscal/ordin de plată/factură, bacșișul fiind evidențiat separat de celelalte produse livrate, sau prin bon fiscal distinct

– Bacșișul se introduce în baza de date a aparatelor de marcat electronice fiscale sub formă de articol, cu denumirea „bacșiș

Salariații din domeniu vor avea bacșișurile considerate ca venituri din alte surse, care vor fi impozitate prin reținere la sursă, adică nu vor fi cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale.

De asemenea, proiectul instituie obligația operatorului economic de a distribui sumele provenite din încasarea bacșișului, integral salariaților, potrivit unui regulament intern și de a le înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct. 

Proiectul va fi dezbătut acum de Camera Deputaților, care este forul decizional.

Ai nevoie de OUG nr. 28/1999? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!
comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here