Nota de lichidare va fi eliberată cu 3 zile lucrătoare înainte de data încetării contractului de muncă, a decis Senatul, care a adoptat cu amendamente, în calitate de primă cameră sesizată, un proiect legislativ de modificare a Codului muncii. Actul normativ, anunțat de Legestart încă de la dezbaterea lui publică la Senat, va fi trimis Camerei Deputaților, care este forul decizional. Legea actuală nu prevede obligativitatea eliberării notei de lichidare către angajat și nici depunerea acesteia la noul loc de muncă.

Codul muncii, după art. 55 se introduce un nou articol, art. 551:

“(1) În toate cazurile de încetare a contractului individual de muncă se întocmeşte, de către angajator, o notă de lichidare în dublu exemplar.

(2) Angajatorul este obligat să elibereze şi să comunice angajatului nota de lichidare cu 3 zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă.

(3) Nota de lichidare reprezintă documentul semnat de părţile contractului individual de muncă care atestă situaţia debitelor financiare şi patrimoniale rezultate în urma executării acestuia.”

Nota de lichidare va cuprinde:

  • denumirea angajatorului şi datele acestuia;
  • data şi numărul de înregistrare a documentului;
  • numele, prenumele şi funcţia angajatului căruia îi încetează contractul de muncă precum şi datele de identificare;
  • debitele de orice natură rămase nelichidate către angajatorul care emite nota de lichidare precum şi eventualele popriri provenite din titluri executorii;
  • debitele de orice natură rămasă nelichidate către angajat;
  • semnăturile părţilor;
  • alte elemente specifice.

Dacă mențiunile de mai sus nu vor fi înscrise în nota de lichidare, părțile se pot adresa unui mediator. De altfel, dacă angajatorul nu respectă noul termen de eliberare a notei de lichidare, este pasibil de o amendă cuprinsă între 1.500 lei și 3.000 lei.

De asemenea, în caz de pierdere sau distrugere a notei de lichidare, unitatea emitentă – la cerea angajatului sau a noului angajator – este obligată să elibereze o copie a notei de lichidare.

În forma inițială, depusă la Senat, proiectul mai prevedea că ”în situația persoanelor care au mai fost încadrate în muncă, în termen de 30 zile calendaristice de la încheierea contractului individual de muncă, angajatul este obligat să depună la angajator nota de lichidare eliberată de angajatorul de la locul de muncă”, dar această prevedere nu a fost votată.

Dacă va fi adoptat și de Camera Deputaților, proiectul legislativ va modifica legea actuală.

Ai nevoie de Codul muncii? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

2 COMENTARII

  1. Ce se intimpla cu contractele de munca care inceteaza cf.Art55 lit.b- cu acordul partilor. Aceasta poate fi “la zi” adica in ziua respectiva cand salariatul depune cererea de desfacere a CIM. Cum pot sa emit o nota de lichidare cu 3 zile lucratoare inainte de a sti ce doreste salariatul?

  2. In cele trei zile pana la incetare salariatul munceste. Pentru cele trei zile nu-l platim? Ce se intampla in cazul demisiei fara preaviz? Doar nu suntem Mafalda sa ghicim cu 3 zile inainte ca salariatul vrea sa-si dea demisia. Demisia e un caz de incetare a contractului individual de munca, insa senatorii nu prea stiu acest aspect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here