World Trade Institute Bucharest (WTIB) organizează seminarul Dinamism şi reglementări în continuă modificare în legislaţia muncii, ce va avea loc marţi, 7 noiembrie 2017, la World Trade Center Bucureşti, în prezenţa lectorului Eduard Nicolau.
Codul Muncii a suferit în ultima perioadă modificări substanțiale odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței de Urgență nr. 53/2017, precum și alte acte normative recente, și de asemenea sunt prevăzute din nou numeroase modificări aflate în curs de aprobare legislativă ce vor revoluționa practic Codul Muncii. Dintre acestea, amintim:
- reglementarea muncii de acasă – „telemunca”;
- proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) de modificare a REVISAL – aflat deja în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii;
- proiect de Hotărâre de Guvern (HG) ce are în vedere stabilirea criteriilor, a metodologiei și procedurii cu privire la reevaluarea locurilor de muncă în condiții speciale;
- alte acte normative în curs de aprobare.
În cadrul acestui seminar interactiv, se vor prezenta și interpreta toate aceste noutăți legislative dar și normele metodologice de aplicare a reglementărilor în domeniul legislației muncii, aspecte care țin de REVISAL, și aspecte legate de Securitatea și Sănătatea în Muncă (SSM).
Expertiza lectorului este pusă la dispoziția participanților în vederea găsirii soluțiilor optime la problemele acestora. Fiecare caz în parte va fi tratat cu maximă responsabilitate de către lectorul prezent în cadrul acestui seminar, de aceea tematica de mai jos va fi adaptată în funcție de interesul direct al participanților și spețelor prezentate de aceștia. Veți primi răspuns la fiecare speță legată de Legislația Muncii!!!
Lector
Eduard NICOLAU, specialist de top în legislația muncii și elaborare de strategii, cu peste 10 ani de experiență ca inspector de muncă în cadrul Direcției Control Relații de Muncă, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, lector la Facultatea de Administrație și Afaceri, Universitatea București.
Tematică
1. Noile modificări la legislația muncii:
1.1. Modificarea condițiilor de încheiere a CIM;
1.2. Modificarea condițiilor de încheiere a actelor adiționale: detalii importante;
1.3. Modificări în materia completării REVISAL: noi reguli de completare;
1.4. Definiții noi ale muncii la negru: atenție la contractele cu timp parțial. Alte modificări în materia angajării cu timp parțial a salariaților.
1.5. Evidența timpului de muncă. Impactul modificărilor legislative în planul achitării drepturilor salariale.
1.6. Suspendarea CIM și efectele sale asupra activității desfășurate de salariat.
2. Modificări ale legislației muncii în materia salarizării bugetare. Impactul acestor reglementări în materia REVISAL. Declarația M500.
3. Interpretări date de ÎCCJ materiei de dreptul muncii:
3.1. Grupele de muncă și condițiile de muncă;
3.2. Efecte asupra recunoașterii unor drepturi;
3.3. Încetarea de drept și concedierea pentru motive care țin de persoană salariatului: noutăți;
3.4. Recuperarea vechimii în muncă.
Pe lângă toate aceste subiecte fierbinți, vor fi dezbătute și subiectele de mai jos, în funcție de interesul punctual al participanților la acest seminar:
- Codul muncii. Principiile. Interpretare corectă și unitară a dispozițiilor Codului muncii. Importanța formei scrise a contractului individual de muncă în lumina ultimelor decizii ale instanțelor.
- Unele noțiuni specifice de dreptul muncii. Vechimea în muncă. Stagiul de cotizare. Formarea profesională. Concediile medicale și concediile de odihnă.
- Răspunderea părților pentru prejudicii morale și materiale. Răspunderea patrimonială a salariatului, reținerile din salariu. Răspunderea patrimonială a angajatorului. Răspunderea morală.
- Răspunderea disciplinară. Efectele suspendării contractului individual de muncă asupra procedurii disciplinare și asupra sancțiunilor disciplinare.
- Câteva situații speciale de suspendare a contractului individual de muncă.
- Elementele completate în REVISAL. Ultimele modificări legislative în materie (inclusiv cele introduse de H.G. 877/2016)
- Prestarea muncii într-un stat membru UE. Delegarea și detașarea.
- Controlul respectării legislației muncii. Răspunderea contravențională.
- Modificările aduse în Codul Fiscal începând cu 1 ianuarie 2017, cu impact în domeniul Resurselor Umane;
- Ultimele modificări la Codul Muncii. Codul Muncii în 2017 actualizat inclusiv prin: Decizia nr. 261/2016 a CCR, Legea nr. 57/2016 Legea 176/2016; Legea 220/2016;
- Sănătate și Securitate în Muncă (SSM);
- Întrebări. Discuții libere. Spețe de dreptul muncii. Exerciții.
Seminarul se va desfăşura marți, 6-7 noiembrie 2017, în intervalul orar 09:30-14:30. Persoanele interesate se pot înscrie prin completarea formularului disponibil pe pagina evenimentului. Taxa de seminar este de 590 de lei plus TVA, organizatorul acordând discount-uri în funcţie de numărul persoanelor înscrise.