Autorităţile vor să facă unele modificări ale procedurii de eliberare a paşapoartelor. În curând, acestea ar putea fi ridicate de la orice serviciu public comunitar sau ar putea fi expediate la domiciliul solicitanţilor, potrivit unui proiect al Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
În propunerea de act normativ este prevăzut că solicitanţii vor avea posibilitatea să-şi ridice paşapoartele de la orice serviciu public comunitar (sau de la orice reprezentanţă diplomatică a României din străinătate) pentru care optează, indiferent de locul în care au depus cererea de eliberare a documentului de călătorie.
Totodată, va exista şi posibilitatea expedierii prin curier a paşaportului simplu electronic la domiciliul titularului / persoanei care a formulat cererea. Însă acest lucru va fi făcut doar dacă aceştia vor suporta cheltuielile expedierii.
O altă modificare propusă în proiect este eliminarea obligativităţii prezentării de fotocopii ale documentelor necesare eliberării paşaportului. Documentele originale vor fi scanate pe loc şi apoi restituite de către autorităţi la momentul depunerii cererii pentru eliberarea paşaportului.
Este propusă şi o modificare în ceea ce priveşte schimbarea domiciliului minorilor. Astfel, dacă domiciliul minorului se schimbă la unul dintre părinţi, eliberarea paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu se va putea face doar cu acordul celuilalt părinte.
Proiectul de HG pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate poate fi consultat integral AICI (format PDF).
Sursa: MAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here