22 Februarie, 2018

Se pregătesc modificări privind scutirile pentru persoanele cu handicap

S-ar putea face modificări privind scutirile de care au parte persoanele cu handicap grav sau accentuat, conform unei propuneri legislative.

Modificările vizează articolele 26 şi 28 ale Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

FACILITĂŢILE FISCALE

În prezent, la articolul 26 sunt precizate facilităţile fiscale de care beneficiază persoanele cu handicap grav sau accentuat, acestea fiind:

scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;
scutire de la plata taxei hoteliere.

Modificarea propusă este de eliminare a precizării “adaptate handicapului” de la al doilea punct. Potrivit expunerii de motive (PDF), deoarece există cazuri în care persoanele cu handicap grav sau accentuat nu necesită adaptări, eliminarea precizării ar duce la excluderea situaţiilor discriminatorii între persoanele cu diferite handicapuri care n-au beneficiat până acum de scutiri şi cele care au fost eligibile.

Totodată, se propune şi completarea articolului de lege cu precizarea că de scutirea de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor vor beneficia şi cei care au în îngrijire persoane cu handicap. Iar dacă nici persoana cu handicap, nici cea care o are în îngrijire n-au un autoturism, va putea fi desemnată o persoană de referinţă care să asigure transportul şi să beneficieze de scutire.

SCUTIREA DE LA PLATA ROVINIETEI

Articolul 28 din Legea nr. 448/2006 prevede că persoanele cu handicap care au autoturisme adaptate handicapului sunt scutite de la plata rovinietei. De scutire beneficiază şi cei care au în îngrijire persoane cu handicap.

Aici este propusă tot eliminarea precizării “adaptate handicapului”, dar şi introducerea precizării conform căreia — dacă nici persoana cu handicap, nici cea care o are în îngrijire n-au un autoturism — va putea fi desemnată o persoană de referinţă care să asigure transportul şi să beneficieze de scutire.

Notă: Propunerea legislativă — care momentan se află în consultare publică — poate fi accesată pe site-ul Senatului, AICI (PDF).

Sursa: Senat | Foto: FreeImages.com

comentarii

Despre autor  ⁄ Alexandru Boiciuc

Alexandru Boiciuc redactează şi editează articole la LegeStart.ro. E licenţiat (specializarea jurnalism) al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi a mai lucrat în presă la ediţia online a ziarului ProSport. Contact: legestart(@)indaco(.)ro

Comentarii

 • Răspunde
  Neagu
  aprilie 29 2014

  Apreciez ca este o modificare a legii binevenita si normala.
  Cea mai mare inechitate insa, se poate elimina daca persoanele cu handicap ar beneficia de aceleasi drepturi privind iesirea la pensie.De exemplu, persoanele cu handicap preexistent calitatii de asigurat in sistemul de pensii, pot fi pensionate mai devreme.Cei care dobandesc handicapul in “campul muncii” nu beneficiaza de acest drept.De departe este o mare inechitate. Adica o persoana care pierde un membru inainte de a se angaja, are alte drepturi fata de o persoana care pierde un membru dupa ce se angajeaza!

 • Răspunde
  mihai
  august 12 2014

  Am in ingrijire o persoana adulta cu handicap grav (fiica mea) pentru care, la aceasta data, primesc o indemnizatie de 293 lei si o indemnizatie de insotitor, calculata in functie de salariul minim (mi-a comunicat primaria ca ar fi de 670 lei). In cazul in care devine si pensionar cu invaliditate gradul I conform ordin 2272/2013 (pentru care am facut demersuri) care vor fi drepturile cumulate?
  Multumesc,

 • Răspunde
  Marcela
  septembrie 24 2014

  O persoana incadrata cu grad de handicap ACCENTUAT poate beneficia de scutirea de la plata impozitului pe salar?Eu din ce stiu alineatul a) din Art.26 – Legea 448/2006 s-a abrogat.

  • Răspunde
   septembrie 24 2014

   Bună ziua,

   Da, litera a) a articolului 26 din Legea nr. 448/2006 a fost abrogată de punctul 43^2 de la alineatul (1) al articolului 298 din Codul fiscal.
   __________

   * COMPLETARE (adăugată la 6 oct): Conform art. 55 alin. (4) lit. k^1 din Codul fiscal, veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit.

 • Răspunde
  Andreea
  septembrie 30 2014

  Buna ziua,

  As vrea sa stiu daca o persoana cu grad de handicap accentuat beneficiaza de scutirea impozitului, si daca da care este aliniatul/legea ce se aplica.

  Va multumesc frumos.

  • Răspunde
   Andreea
   septembrie 30 2014

   Si as mai vrea sa stiu , daca se poate sa-mi explicati pe intelesul tuturor ce beneficii au angajatorii daca angajeaza o persoana cu handicap.

  • Răspunde
   septembrie 30 2014

   Bună ziua,

   Aşa cum scrie şi în articol, persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădire şi teren (dacă la acest impozit vă referiţi).

   La fel, tot în articol scrie că facilităţile fiscale ale persoanelor cu handicap grav sau accentuat (printre care şi scutirea de la plata impozitului pe clădire şi teren) sunt prevăzute la articolul 26 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

  • Răspunde
   februarie 9 2015

   Asi vrea daca o prs cu andicap acentuat benegiciaza de scutirea ipozitului terenului agricol vreau sa fiu informat urgent multumesc.

 • Răspunde
  Andreea
  septembrie 30 2014

  Ma scuzati n-am specificat, ma refer la impozitul pe salariu .

 • Răspunde
  Andreea
  septembrie 30 2014

  Legea nr. 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

  [Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

  Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1 din 03/01/2008

  Modificat prin: OUG nr. 86/2008

  Art. 26
  Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
  a) scutire de impozit pe veniturile din salarii si indemnizatii de natura salariala;
  b) scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
  c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;
  d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora;
  e) scutire de la plata taxei hoteliere.

  Deci scutirea impozitului pe salariu mai este valabila sau nu ?

  • Răspunde
   septembrie 30 2014

   Litera a) a articolului 26 din Legea nr. 448/2006 a fost abrogată de punctul 43^2 de la alineatul (1) al articolului 298 din Codul fiscal.

   Punctul 43^2 de la alineatul (1) al articolului 298 din Codul fiscal a fost introdus prin punctul 153 de la articolul 1 din OUG nr. 109/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

   Aşadar, facilităţile fiscale de care beneficiază persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt cele enumerate în articol (care pot fi găsite la art. 26 din Legea nr. 448/2006, republicată (r1), cu modificările şi completările ulterioare).

   Deci, nu, scutirea de impozit pe veniturile din salarii, indemnizaţii de natură salarială şi pensii nu mai este valabilă în cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat. *

   Însă la art. 84 din L 448/2006, republicată (r1), cu modificările şi completările ulterioare, este precizat că angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi:

   a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;

   b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;

   c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;

   d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

   Pentru informaţii suplimentare, contactaţi un specialist în domeniu.
   __________

   * RECTIFICARE: Conform art. 55 alin. (4) lit. k^1 din Codul fiscal, veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit.

 • Răspunde
  Daniela
  octombrie 6 2014

  Buna ziua. Daca spuneti ca persoanele cu handicap nu mai beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salariu, atunci ce este prezentat in Codul Fiscal, Art. 55, (4), pct. k^1?
  “(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
  …..
  k^1) veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;”

  • Răspunde
   octombrie 6 2014

   Bună ziua,

   Aveţi dreptate. Îmi cer scuze pentru inducerea în eroare şi vă mulţumesc pentru atenţionare.

   Cu ocazia asta precizez şi că formulările diferă un pic.

   În Legea nr. 448/2006 era precizat că este vorba “scutirea de impozit pe veniturile din salarii, indemnizaţii de natură salarială şi pensii.

   În Codul fiscal este vorba doar de “veniturile din salarii”.

 • Răspunde
  dan
  octombrie 28 2014

  Buna ziua, asi dori sa stiu daca sunt persoana cu handicap accentuat si locuiesc cu parinti care sunt propietari pe casa , pot beneficia de scutire de impozit pe casa atat timp cat am domiciliu acolo.

 • Răspunde
  Ciochinica
  octombrie 30 2014

  Daca am handicap locomotor accentuat permanent, se poate inmatricula un autovehicul pe numele meu, fara a fi adaptat, pentru a beneficia de scutirea taxei de mediu?

  • Răspunde
   octombrie 30 2014

   Bună ziua,

   Exceptarea de la plata timbrului de mediu pentru un autovehicul intervine doar dacă acesta este special modificat pentru a fi condus de o persoană cu handicap, dar şi pentru a prelua şi transporta persoane cu handicap grav sau accentuat.

 • Răspunde
  dan
  octombrie 30 2014

  buna revin cu intrebarea cu impozitu pe casa, poate sa ma ajute cineva , casa proprietate a parintilor si eu locuiesc cu ei pot benefici pt ca am domiciliu acolo de scutire dac sunt cu handicap accentuat. Va multumesc

  • Răspunde
   octombrie 30 2014

   Bună ziua,

   Da, ar trebui să puteţi beneficia de scutire.

   Cereţi mai multe informaţii la primărie.

  • Răspunde
   roman
   martie 5 2015

   Nu beneficiezi de scutire pt ca nu e pe numele tau.
   Ce treaba are domiciliul cu titularul de contract?

  • Răspunde
   alex
   septembrie 7 2015

   vei fi scutita de taxe inpozite totale dak devi proprietara ,cit parinti sunt inca propietari se face inpozit pe suprafata totala a proprietati poti fi scoasa de la inpozit dar platesti salubrizarea anunta la primarie

 • Răspunde
  alec
  noiembrie 1 2014

  scurt si la obiect
  -pot fi scutit de impozit auto & aigurare cumparand un autoturism pe numele unei persoane cu handicap gradul 1

  • Răspunde
   Alec
   ianuarie 4 2015

   Scurt si la obiect
   -hai sa incercam sa fim corecti , sa nu traim pe spatele altora cu sau fara drept ! si sa lasam pe cei care chiar au nevoie de acest ajutor din partea statului .

 • Răspunde
  CRISTIAN
  noiembrie 4 2014

  Buna ziua, am un copil cu dizabilitati gradul 1 in intretinere,sotia ii este insotitor, as dori sa stiu daca suntem scutiti de la plata impozitului pe casa si teren .Multumesc

 • Răspunde
  Liliana
  noiembrie 5 2014

  Buna ziua,
  mama mea este nedeplasabila (doar cu carucior cu rotile) si as dori sa stiu daca, achizitionand o masina din gama celor de transport marfa (de tipul Renault kangoo, 3,5T) care sa imi permita sa o transport in carucior, folosind o rampa mobila pentru persoane cu handicap, voi fi scutita de la plata taxei auto. Mentionez ca doresc sa achizitionez aceasta masina in special pentru deplasarea mamaei intr-o forma mai usoara, in prezent detin un autoturism de 5 locuri cu care am transportat-o pana acum, dar devine din ce in ce mai greoaie aceasta modalitate.
  De asemenea as dori sa stiu daca exista banci care dau acele imprumuturi fara dobanda pentru persoanele cu handicap, si care sunt acestea.
  Multumesc.

  • Răspunde
   Adi
   ianuarie 6 2015

   Intrebati la CEC si la Directie.

 • Răspunde
  ileana
  noiembrie 20 2014

  O persoana cu dizabilitate vizuala grad 2 accentuat poate beneficia de pensie pentru limita de varsta pe baza art.59 din lg.263/2010? Indeplineste toate conditiile,doar ca i s-a spus ca trebuie sa fie nevazatoare de gradul 1 grav.

 • Răspunde
  Eugen
  noiembrie 26 2014

  Bun gasit. Doresc sa stiu care mai este stadiul modificarilor Legii, in ceea ce priveste Art. 26? Am vazut in Camera Deputatilor, ca s-a luat in discutie modificarea intregii Legi, pe data de 25 Noiembrie 2014

  Multumesc!

 • Răspunde
  Constantin
  decembrie 6 2014

  Apreciez ca este o modificare a legii binevenita si normala.
  Chiar am sesizat – prin cîteva peţitii – , în anii anteriori, această discriminare creată de precizarea “adaptată handicapului”.
  Abia astept să fie adoptată această modificare a legii.

 • Răspunde
  ianuarie 5 2015

  DE CE PERSOANELE CU DIZABILITATI PLATESC TACXA AUTO CHIAR DACA MASINA E PE NUMELE LOR SI O CONDUC ALTE PERSOANE BOLNAVI AU NEVOIE DE MASINI

 • Răspunde
  Ovidiu
  ianuarie 8 2015

  Buna ziua, am certificat de handicap mediu revizuibil anual,intrebarea mea este daca beneficiez si eu de scutirea rovinietei conform noilor modificari la legea 448/2006? Va multumesc.
  Cu respect,
  Iftene Ovidiu

 • Răspunde
  badea
  ianuarie 18 2015

  Buna ziua
  Posed certificat de incadrare in grad accentuat si as dori sa stiu daca beneficiez de scutirea impozitului pe cladire in cazul in care eu locuesc in locuinta unui copil ,iar in locuinta mea loceste alt copil?
  Va multumesc.

 • Răspunde
  IOSIF
  ianuarie 31 2015

  Pensionar,handicap accentuat (recent) voi fi scutIt de impozitul pe PENSIE ?,si pe masna pe care nu o conduc EU?.Locuiesc inpreuna cu sotia intrun apartament -beneficiari-ai unui-UZUFRUCT-VIAJER ,la care noi platim impzitul si Asigurarea Obligatorie,;putem fi scutiti de acest Impozit ? Va multumesc. IOSIF.

 • Răspunde
  Daniel
  februarie 21 2015

  Mama mea are handicap de gradu 1 paralizata complet este in ingrijirea mea voi fi scutit de taxa auto ? sau e valabil pentru autovehiculele modificate

 • Răspunde
  doru
  februarie 25 2015

  cumnatul are handicap accentuat in cazul in care isi cumpara un autoturism ne modificat (am intele ca sa modificat art 26) beneficiaza de scutirea taxei de timbru si de impozit???

 • Răspunde
  OVIDIU
  martie 3 2015

  Buna ziua am o intrebare pt domnul Avocat. Sunt persoana cu dizabilitati grad accentuat si sunt angajat la o sociatate nationala de 17 ani cu norma de 8 ore /zi deci program normal de lucru.intrebarea mea este daca as putea beneficia de decontarea transportului la si de la locul de munca mentionand faptul ca fac naveta 35 de km zilnic ,iar decontul actual este de 70 lei /luna ,acesta fiind calculat la valoarea celui mai ieftin abonament de calatorie cu CFR clasa 2,desi eu fiind in imposibilitate de a ma deplasa sunt nevoit sa fac naveta cu autoturismul personal,Mai mentionez ca ati colegi din cadrul aceleeasi unitati care nu sunt nici persoane cu dizabilitati beneficiaza de un decont mult mai mare chiar si 300 de ron pt aceeasi distanta motivandu-se ca pe ruta lor de domiciliu nu exista transport CFR si se calculeaza la valoarea unui abonament de transport cu microbus firma privata.Nu vi se pare ca este un fel de discriminare?va rog frumos sa ma informati cu ce si cum asa putea proceda sa beneficiez de decontul transportului atat cat ma costa/luna. Va multumesc anticipat

 • Răspunde
  OVIDIU
  martie 3 2015

  Scz. mesajul se adreseaza d-lui ALEXANDRU BOICIUC nu am obs ce scrie mai sus si de aceea am zis d-l avocat

 • Răspunde
  Florica
  martie 3 2015

  Buna seara,
  Am o nelamirire foarte mare am fost la primaria sect 2 si am intrebat daca pot beneficia de scutirea impozitului pe locuinta.
  Mama mea locuieste la mine si este incadrata cu handicap grav
  Mentionez faptul ca locuinta este proprietatea sotului.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Răspunde
   bogdana
   septembrie 27 2015

   de scutire de impozit pe locuinta puteati beneficia numai dacaa aceasta era pe numele mamei

   • Răspunde
    decembrie 6 2015

    Si nu numai ca trebuie sa fie locuinta pe numele persoanei cu handicap,ci mai trebuie ca persoana cu handicap sa aibe si domiciliu stabil acolo.

 • Răspunde
  martie 4 2015

  Buna seara!
  Fac dializa de 3 ori pe saptamana,de 3 ani timp in care am avut drept la insotitor dar acum mi taiat acest drept. Este legal sau nu?

 • Răspunde
  gelu
  martie 27 2015

  pers. grad 1 (grav) nevazator ,detin un autoturism pe numele meu ,sunt sau nu scutit de impozit. multumesc anticipat pt raspuns!!

 • Răspunde
  alex
  martie 27 2015

  gradul 1 de handicap este scutit de impozit pe cladiri si terenuri agricole ?

 • Răspunde
  alex
  martie 27 2015

  persoana cu handicap accentuat este scutita de impozitul pe casa si masina si teren de sub casa si curte ?

  • Răspunde
   bogdana
   septembrie 27 2015

   da ,daca sunt pe numele persoanei cu handicap

 • Răspunde
  Luminita
  aprilie 26 2015

  Buna ziua…a fost aprobata aceasta propunere legislativa?

 • Răspunde
  DORIAN
  aprilie 29 2015

  Buna ziua, sunt o persoana cu handicap grav accentuat si as vrea sa stiu de ce nu sunt scutit pe impozitul pe autovehicul, daca nu are nici o adaptare, avand doar cutie automata,si daca exista vreo modificare la art.26 din legea448/2006 in acest sens, va multumesc.

 • Răspunde
  mai 12 2015

  As dori sa stiu cand se va modifica legea drepturilot persoanelot cu handicap accentuat referitor la anularea cuvantului ADAPTATE HANDICAPULUI deoarece am handicap accentuat permanent dar auto nu necesi ta modificari la RAR eu ne beneficiind de drepturile date prin lege acest lucru a fost cerut de persoane cu handicap va multumesc

 • Răspunde
  lica
  mai 19 2015

  buna ziua.am o fata(copilul meu)care are retard sever grad 1,coma vegetativa…e asa de 5 ani de zile(acum are 9 ani.de curand am luat o masina mai mare(renault scenic 2)pentru a facilita mai usor transportul copilului meu la comisie,control spitale,fizioterapie etc.ea poate fi transportata numai in brate(e ca un bebe de 3 luni de zile).am certificat de grad,am tot ce inseamna acte,am si scrisoare medicala de la medicul specialist.la aceasta masina nu am ce sa modific fiind destul de incxapatoare sa poata tine sotia mea fata in brate pentru aceste transporturi.ce pot face in R.A.R sa nu platesc acea taxa de mediu?repet nu am ce modificari sa fac masinii fiindca fetita mea trebuie carata numai in brate…un raspuns va rog?

 • Răspunde
  FLORIN
  mai 20 2015

  Buna ziua,
  Sufar de polichistoza renala, fac dializa de 3 ori pe saptamana a cate 4 ore. Sunt angajat intr-o banca si as fi interesat sa stiu de ce beneficiez daca-mi scot certificat de handicap insa fara sa ma pensionez. Nu vreau sa ies din societate chiar daca pensia ar fi un venit mai mare decat salariul.
  M-ar interesa sa stiu ce gratuitati financiare am , gen scutire de impozite si alt ajutaor acordat de stat (daca mai este si altceva).
  Astept raspuns aici sau pe adresa de mail si va multumesc frumos anticipat ! (de preferat pe mail)

 • Răspunde
  Ligia
  iunie 15 2015

  Buna seara domnul Alexandru Boiciuc,
  Mama mea are certificat de handicap grav permanent cu insotitor, eu , fiica fiind insotitorul. De curand ne-am schimbat domiciliul in alt oras, pentru a locui in aceiasi casa impreuna cu mama. Ce demersuri trebuie sa facem pentru ca primaria orasului in care ne-am mutat sa faca plata indemnizatiei de insotitor si pt ca Directia Generala de Asistenta Sociala a Persoanelor cu Handicap sa plateasca indemnizatia lunara? Transfer de dosar? Certificatul de handicap permanent ma gandesc ca e recunoscut si in noul oras, care e tot in Romania. Multumesc.

 • Răspunde
  Marius
  iunie 27 2015

  Buna ziua,

  Fiind o persoana cu handicap fizic, vreau sa devin PFA – grafician ca sa pot lucra de acasa legal. Pot face acest lucru fara sa imi pierd indemnizatia lunara? Devenind PFA voi plati taxele aferente la stat bineinteles. Multumesc.

 • Răspunde
  Maruna
  august 31 2015

  Buna ziua,
  Daca am certificat de handicap gr II, permanent, nerevizuibil si in momentul dobandirii eram fara venit, iar acum m-am angajat pot pierde facilitatile , inclusiv indemnizatia?
  Multumesc

  • Răspunde
   bogdana
   septembrie 27 2015

   nu pierzi ajutorul si facilitatile

 • Răspunde
  Marcel
  septembrie 9 2015

  Buna ziua,daca o persoana care are activitate economica a dobandit certificat de handicap pe parcurs,este scutita de impozitul pe profit?si daca da,ce trebuie facut

 • Răspunde
  bogdana
  septembrie 27 2015

  buna ziua,
  cred ca din facilitati (de fapt si din lege) lipsesc drepturile familiilor celor cu dizabilitati.Ma refer la copii lor macar pana la o anumita varsta.Ex.fiica ea si ginerele meu -persoane cu probleme de auz-handicap mediu- au copii fara probleme . Chiar nimeni nu s-a gandit ca pot avea familii normale ? Acesti copii trebuie ajutati prin legea parintilor lor ,cu rechizite,transport,uniforme,etc..Va rog daca sunteti in masura sa inaintati o masura legislativa in acest sens.

 • Răspunde
  Razvan
  octombrie 6 2015

  Daca achizitionez un autoturism adapatata de la o persoana cu dizabilitati pentru care nu s-a platit taxa timbrului de mediu (fiind scutit); trebuie sa platesc taxa respectiva?
  Multumesc.

 • Răspunde
  ELENA
  octombrie 27 2015

  Buna seara,

  Mama mea are 82 de ani si se incadreaza la gradul de handicap grav. Face dializa de 3 ori pe saptamana, are boala Parkinson si tumoare la san, a beneficiat de indemniziatie de insotitor timp de un an de zile, dupa care i- a fost taiata. Am facut contestatie, dar fara nici un raspuns deocamdata, E corect sa -i opreasca indemnizatia tinand cont de problemele si varsta pe care le are?

  Multumesc.

 • Răspunde
  nosferatoo
  octombrie 31 2015

  Nici pana la data prezentei, imbuibatii din scaunele parlamentare nu au inteles sa largeasca sfera persoanelor scutite de taxa de mediu si la cele ce sunt incadrate in gradul III de handicap. Este indeobste cunoscut ca marea majoritatea a celor cu grad I de handicap nu sunt in stare sa conduca autovehicule, de unde si “darnicia” alesilor pe liste de partid (cu pretentii ipocrite de vot uninominal. Nulitatile neamului habar nu au ca cele mai multe incadrari in grad de handicap sunt pe gradul III, chiar daca bolile de care sufera respectivii sunt atat de grave incat este absolut necesara asigurarea libertatii de miscare, prin adaptarea de autovehicule (de pilda, scleroza multipla, o afectiune pentru care in SUA esti scutit de plata oricarui impozit, este “incadrata” la gradul III, desi este evident ca este o boala degenerative cronica). Asta ca sa nu mai vorbim despre stupiditatea de a rechema toti cronicii (mai ales pe cei cu member amputate) la comisii “de specialitate”, pentru a cerceta daca nu cumva s-au “refacut” ca ramele…

  In acest context, imi pun intrebarea legitima: ar trebui creat un grad de handicap mai “serios’ de gr’ I, in care sa fie inregistrati ex officio toti puhavii de pe la “comitiile” de prin Parlament.

  Pe cand veti acorda facilitate reale, aplecate catre oameni, burtosilor ?!?

 • Răspunde
  iulian
  ianuarie 6 2016

  Buna ziua
  am si eu o intrebare .Va rog sa imi spuneti daca persoanele cu handicap gradul 3 beneficiaza de vreo reducere la plata impozitului pe cladire si a taxei de habitat ,sau ce drepturi mai au .
  Va multumesc

 • Răspunde
  ionel
  ianuarie 20 2016

  ce probleme de handicap trebuie sa aibe o persoana sa fie in gradu accentuat.rog sa fiu lamurit amanuntit.

 • Răspunde
  ianuarie 26 2016

  Buna seara , a-si avea o nelamurire s-a modificat legea privind pers.cu handicap gr. 2 trebuie sa isi adapteze masina sau nu pt. a fi scutit de timbrul de mediu .Multumesc anticipat.

 • Răspunde
  adi
  februarie 4 2016

  am certificat de handicap accentuat am 16 ani in cimpul muncii cu norma intreaga cin as putea sa ma oensionez pe motiv de boala

 • Răspunde
  adi
  februarie 4 2016

  boala este din nastere

 • Răspunde
  marius
  martie 7 2016

  parintele care este reprezentantul legal a uni copil ce handicap beneficiaza de prevederile legii 193\2015pentru modificarea legiinr. 448\2006?

 • Răspunde
  Mirela
  martie 8 2016

  Buna ziua as vrea sa stiu si Eu daca am o fetita de 8 ani cu grad de handicap accentuat pot sa primesc de la primărie ceva? pt ca necesita supraveghere permanenta

 • Răspunde
  martie 22 2016

  Bună ziua, vă rog frumos să mi spuneți care este suma decontată sau suportată de cas la achiziționarea unul cărucior electric pt. persoane cu handicap.multumesc anticipat.

 • Răspunde
  FILISAN
  martie 24 2016

  BUNA ZIUA,AM SI EU O INTRBARE POT BENEFICIA DE AJUTOR HANDICAP GRAV ??? CU URMATORELE DIAGNOSTICE;
  *TETRAPAREZA PRIN ASOCIERE DE NEUROPATII DE INCARCERARE BILATERALE DE NERV MEDIAN SI ULNAR SI SINDROM BIPIRAMIDAL POSIBIL CONGENITAL
  *COXARTROZA BILATRALA SEVERA
  *DISLIPIDEMIE MIXTA
  SCOR BARTHEL=40/100
  SCOR RANKIN MODIFICAT 4
  CU MULTUMIRI

 • Răspunde
  ciprian
  iunie 29 2016

  buna ziua,
  o persoana cu handicap locomotor, aflata in scaun cu rotile, in ce forma poate sa angajeze un sofer si cum poate beneficia de scutirea la plata taxelor si impozitelor acea persoana care este angajata ca sofer.
  Care este forma juridica: persoana fizica autorizata sau ce alta forma juridica se incadreaza in cele enuntate mai sus.
  Multumesc!

 • Răspunde
  octombrie 11 2016

  Va salut…..O persoana cu grad de handicap 2 accentuat ce depune o contestatie pentru suspendarea executarii silite poate fi scutita de plata taxei de timbre ,cel judiciar si alte cheltueli…..???Mentionez ca s-a pornit actiunea de executare de catre o societate de recuperare la cerere CREDIT EUROPE BANC,banca ce a perceput commission de administrare…..Acest commission constitue un abuz?//

 • Răspunde
  iunie 5 2017

  Bună ziua sunt pensionar pe caz de boală cu handicap gradul 2 accentuat permanent pentru o operație de înlocuire cristalin casa de asigurări îmi poate deconta o parte di costul operației,și dacă da în ce condiții și cît la sută din sumă.

Scrie un comentariu