S-ar putea face modificări privind scutirile de care au parte persoanele cu handicap grav sau accentuat, conform unei propuneri legislative.
Modificările vizează articolele 26 şi 28 ale Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

FACILITĂŢILE FISCALE

În prezent, la articolul 26 sunt precizate facilităţile fiscale de care beneficiază persoanele cu handicap grav sau accentuat, acestea fiind:
scutire de la plata impozitului pe clădire şi teren;
scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor, adaptate handicapului;
scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice şi viza anuală a acestora;
scutire de la plata taxei hoteliere.
Modificarea propusă este de eliminare a precizării “adaptate handicapului” de la al doilea punct. Potrivit expunerii de motive (PDF), deoarece există cazuri în care persoanele cu handicap grav sau accentuat nu necesită adaptări, eliminarea precizării ar duce la excluderea situaţiilor discriminatorii între persoanele cu diferite handicapuri care n-au beneficiat până acum de scutiri şi cele care au fost eligibile.
Totodată, se propune şi completarea articolului de lege cu precizarea că de scutirea de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu ataş şi mototriciclurilor vor beneficia şi cei care au în îngrijire persoane cu handicap. Iar dacă nici persoana cu handicap, nici cea care o are în îngrijire n-au un autoturism, va putea fi desemnată o persoană de referinţă care să asigure transportul şi să beneficieze de scutire.

SCUTIREA DE LA PLATA ROVINIETEI

Articolul 28 din Legea nr. 448/2006 prevede că persoanele cu handicap care au autoturisme adaptate handicapului sunt scutite de la plata rovinietei. De scutire beneficiază şi cei care au în îngrijire persoane cu handicap.
Aici este propusă tot eliminarea precizării “adaptate handicapului”, dar şi introducerea precizării conform căreia — dacă nici persoana cu handicap, nici cea care o are în îngrijire n-au un autoturism — va putea fi desemnată o persoană de referinţă care să asigure transportul şi să beneficieze de scutire.
Notă: Propunerea legislativă — care momentan se află în consultare publică — poate fi accesată pe site-ul Senatului, AICI (PDF).
Sursa: Senat | Foto: FreeImages.com

comentarii

74 COMENTARII

 1. Apreciez ca este o modificare a legii binevenita si normala.
  Cea mai mare inechitate insa, se poate elimina daca persoanele cu handicap ar beneficia de aceleasi drepturi privind iesirea la pensie.De exemplu, persoanele cu handicap preexistent calitatii de asigurat in sistemul de pensii, pot fi pensionate mai devreme.Cei care dobandesc handicapul in “campul muncii” nu beneficiaza de acest drept.De departe este o mare inechitate. Adica o persoana care pierde un membru inainte de a se angaja, are alte drepturi fata de o persoana care pierde un membru dupa ce se angajeaza!

 2. Am in ingrijire o persoana adulta cu handicap grav (fiica mea) pentru care, la aceasta data, primesc o indemnizatie de 293 lei si o indemnizatie de insotitor, calculata in functie de salariul minim (mi-a comunicat primaria ca ar fi de 670 lei). In cazul in care devine si pensionar cu invaliditate gradul I conform ordin 2272/2013 (pentru care am facut demersuri) care vor fi drepturile cumulate?
  Multumesc,

 3. O persoana incadrata cu grad de handicap ACCENTUAT poate beneficia de scutirea de la plata impozitului pe salar?Eu din ce stiu alineatul a) din Art.26 – Legea 448/2006 s-a abrogat.

  • Bună ziua,

   Da, litera a) a articolului 26 din Legea nr. 448/2006 a fost abrogată de punctul 43^2 de la alineatul (1) al articolului 298 din Codul fiscal.
   __________

   * COMPLETARE (adăugată la 6 oct): Conform art. 55 alin. (4) lit. k^1 din Codul fiscal, veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit.

 4. Buna ziua,

  As vrea sa stiu daca o persoana cu grad de handicap accentuat beneficiaza de scutirea impozitului, si daca da care este aliniatul/legea ce se aplica.

  Va multumesc frumos.

  • Bună ziua,

   Aşa cum scrie şi în articol, persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădire şi teren (dacă la acest impozit vă referiţi).

   La fel, tot în articol scrie că facilităţile fiscale ale persoanelor cu handicap grav sau accentuat (printre care şi scutirea de la plata impozitului pe clădire şi teren) sunt prevăzute la articolul 26 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 5. Legea nr. 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap

  [Materialul de fata a fost preluat din Indaco Legenet legenet.indaco.ro]

  Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 1 din 03/01/2008

  Modificat prin: OUG nr. 86/2008

  Art. 26
  Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza de urmatoarele facilitati fiscale:
  a) scutire de impozit pe veniturile din salarii si indemnizatii de natura salariala;
  b) scutire de la plata impozitului pe cladire si teren;
  c) scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului;
  d) scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora;
  e) scutire de la plata taxei hoteliere.

  Deci scutirea impozitului pe salariu mai este valabila sau nu ?

  • Litera a) a articolului 26 din Legea nr. 448/2006 a fost abrogată de punctul 43^2 de la alineatul (1) al articolului 298 din Codul fiscal.

   Punctul 43^2 de la alineatul (1) al articolului 298 din Codul fiscal a fost introdus prin punctul 153 de la articolul 1 din OUG nr. 109/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

   Aşadar, facilităţile fiscale de care beneficiază persoanele cu handicap grav sau accentuat sunt cele enumerate în articol (care pot fi găsite la art. 26 din Legea nr. 448/2006, republicată (r1), cu modificările şi completările ulterioare).

   Deci, nu, scutirea de impozit pe veniturile din salarii, indemnizaţii de natură salarială şi pensii nu mai este valabilă în cazul persoanelor cu handicap grav sau accentuat. *

   Însă la art. 84 din L 448/2006, republicată (r1), cu modificările şi completările ulterioare, este precizat că angajatorii persoanelor cu handicap beneficiază de următoarele drepturi:

   a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;

   b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;

   c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;

   d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

   Pentru informaţii suplimentare, contactaţi un specialist în domeniu.
   __________

   * RECTIFICARE: Conform art. 55 alin. (4) lit. k^1 din Codul fiscal, veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit.

 6. Buna ziua. Daca spuneti ca persoanele cu handicap nu mai beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe salariu, atunci ce este prezentat in Codul Fiscal, Art. 55, (4), pct. k^1?
  “(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
  …..
  k^1) veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;”

  • Bună ziua,

   Aveţi dreptate. Îmi cer scuze pentru inducerea în eroare şi vă mulţumesc pentru atenţionare.

   Cu ocazia asta precizez şi că formulările diferă un pic.

   În Legea nr. 448/2006 era precizat că este vorba “scutirea de impozit pe veniturile din salarii, indemnizaţii de natură salarială şi pensii.

   În Codul fiscal este vorba doar de “veniturile din salarii”.

 7. Buna ziua, asi dori sa stiu daca sunt persoana cu handicap accentuat si locuiesc cu parinti care sunt propietari pe casa , pot beneficia de scutire de impozit pe casa atat timp cat am domiciliu acolo.

 8. Daca am handicap locomotor accentuat permanent, se poate inmatricula un autovehicul pe numele meu, fara a fi adaptat, pentru a beneficia de scutirea taxei de mediu?

  • Bună ziua,

   Exceptarea de la plata timbrului de mediu pentru un autovehicul intervine doar dacă acesta este special modificat pentru a fi condus de o persoană cu handicap, dar şi pentru a prelua şi transporta persoane cu handicap grav sau accentuat.

   • D-le Boiciuc, afirmația cum că sunt scutite de taxa de poluare (timbru verde) doar autovehiculele care sunt adaptate handicapului ,mi se pare o prostie specific românească. Păi cei care au bunăoară un handicap locomotor la piciorul stâng,li se potrivește perfect un autovehicul cu cutie automată (care nu are din construcție pedala stângă-de ambreiaj. În acest caz nu mai trebuie nici-o adaptare…..și totuși li se refuză scutirea de taxă la înmatriculare,pe motivul stupid că nu sunt adaptate ! Iar aceiași stupizenie o susține și premierul când refuză semnarea inițiativei parlamentare de eliminare a acestui lucru, prin adresa 1925/02.10.2014,înregistrată la Parlamentul României cu nr.440/10.10.2014. Păi un astfel de premier ar trebui să-și dea imediat demisia !

 9. buna revin cu intrebarea cu impozitu pe casa, poate sa ma ajute cineva , casa proprietate a parintilor si eu locuiesc cu ei pot benefici pt ca am domiciliu acolo de scutire dac sunt cu handicap accentuat. Va multumesc

  • Scurt si la obiect
   -hai sa incercam sa fim corecti , sa nu traim pe spatele altora cu sau fara drept ! si sa lasam pe cei care chiar au nevoie de acest ajutor din partea statului .

 10. Buna ziua, am un copil cu dizabilitati gradul 1 in intretinere,sotia ii este insotitor, as dori sa stiu daca suntem scutiti de la plata impozitului pe casa si teren .Multumesc

 11. Buna ziua,
  mama mea este nedeplasabila (doar cu carucior cu rotile) si as dori sa stiu daca, achizitionand o masina din gama celor de transport marfa (de tipul Renault kangoo, 3,5T) care sa imi permita sa o transport in carucior, folosind o rampa mobila pentru persoane cu handicap, voi fi scutita de la plata taxei auto. Mentionez ca doresc sa achizitionez aceasta masina in special pentru deplasarea mamaei intr-o forma mai usoara, in prezent detin un autoturism de 5 locuri cu care am transportat-o pana acum, dar devine din ce in ce mai greoaie aceasta modalitate.
  De asemenea as dori sa stiu daca exista banci care dau acele imprumuturi fara dobanda pentru persoanele cu handicap, si care sunt acestea.
  Multumesc.

 12. O persoana cu dizabilitate vizuala grad 2 accentuat poate beneficia de pensie pentru limita de varsta pe baza art.59 din lg.263/2010? Indeplineste toate conditiile,doar ca i s-a spus ca trebuie sa fie nevazatoare de gradul 1 grav.

 13. Bun gasit. Doresc sa stiu care mai este stadiul modificarilor Legii, in ceea ce priveste Art. 26? Am vazut in Camera Deputatilor, ca s-a luat in discutie modificarea intregii Legi, pe data de 25 Noiembrie 2014

  Multumesc!

 14. Apreciez ca este o modificare a legii binevenita si normala.
  Chiar am sesizat – prin cîteva peţitii – , în anii anteriori, această discriminare creată de precizarea “adaptată handicapului”.
  Abia astept să fie adoptată această modificare a legii.

 15. Buna ziua, am certificat de handicap mediu revizuibil anual,intrebarea mea este daca beneficiez si eu de scutirea rovinietei conform noilor modificari la legea 448/2006? Va multumesc.
  Cu respect,
  Iftene Ovidiu

 16. Buna ziua
  Posed certificat de incadrare in grad accentuat si as dori sa stiu daca beneficiez de scutirea impozitului pe cladire in cazul in care eu locuesc in locuinta unui copil ,iar in locuinta mea loceste alt copil?
  Va multumesc.

 17. Pensionar,handicap accentuat (recent) voi fi scutIt de impozitul pe PENSIE ?,si pe masna pe care nu o conduc EU?.Locuiesc inpreuna cu sotia intrun apartament -beneficiari-ai unui-UZUFRUCT-VIAJER ,la care noi platim impzitul si Asigurarea Obligatorie,;putem fi scutiti de acest Impozit ? Va multumesc. IOSIF.

 18. cumnatul are handicap accentuat in cazul in care isi cumpara un autoturism ne modificat (am intele ca sa modificat art 26) beneficiaza de scutirea taxei de timbru si de impozit???

 19. Buna ziua am o intrebare pt domnul Avocat. Sunt persoana cu dizabilitati grad accentuat si sunt angajat la o sociatate nationala de 17 ani cu norma de 8 ore /zi deci program normal de lucru.intrebarea mea este daca as putea beneficia de decontarea transportului la si de la locul de munca mentionand faptul ca fac naveta 35 de km zilnic ,iar decontul actual este de 70 lei /luna ,acesta fiind calculat la valoarea celui mai ieftin abonament de calatorie cu CFR clasa 2,desi eu fiind in imposibilitate de a ma deplasa sunt nevoit sa fac naveta cu autoturismul personal,Mai mentionez ca ati colegi din cadrul aceleeasi unitati care nu sunt nici persoane cu dizabilitati beneficiaza de un decont mult mai mare chiar si 300 de ron pt aceeasi distanta motivandu-se ca pe ruta lor de domiciliu nu exista transport CFR si se calculeaza la valoarea unui abonament de transport cu microbus firma privata.Nu vi se pare ca este un fel de discriminare?va rog frumos sa ma informati cu ce si cum asa putea proceda sa beneficiez de decontul transportului atat cat ma costa/luna. Va multumesc anticipat

 20. Buna seara,
  Am o nelamirire foarte mare am fost la primaria sect 2 si am intrebat daca pot beneficia de scutirea impozitului pe locuinta.
  Mama mea locuieste la mine si este incadrata cu handicap grav
  Mentionez faptul ca locuinta este proprietatea sotului.
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

 21. Buna ziua, sunt o persoana cu handicap grav accentuat si as vrea sa stiu de ce nu sunt scutit pe impozitul pe autovehicul, daca nu are nici o adaptare, avand doar cutie automata,si daca exista vreo modificare la art.26 din legea448/2006 in acest sens, va multumesc.

 22. As dori sa stiu cand se va modifica legea drepturilot persoanelot cu handicap accentuat referitor la anularea cuvantului ADAPTATE HANDICAPULUI deoarece am handicap accentuat permanent dar auto nu necesi ta modificari la RAR eu ne beneficiind de drepturile date prin lege acest lucru a fost cerut de persoane cu handicap va multumesc

 23. buna ziua.am o fata(copilul meu)care are retard sever grad 1,coma vegetativa…e asa de 5 ani de zile(acum are 9 ani.de curand am luat o masina mai mare(renault scenic 2)pentru a facilita mai usor transportul copilului meu la comisie,control spitale,fizioterapie etc.ea poate fi transportata numai in brate(e ca un bebe de 3 luni de zile).am certificat de grad,am tot ce inseamna acte,am si scrisoare medicala de la medicul specialist.la aceasta masina nu am ce sa modific fiind destul de incxapatoare sa poata tine sotia mea fata in brate pentru aceste transporturi.ce pot face in R.A.R sa nu platesc acea taxa de mediu?repet nu am ce modificari sa fac masinii fiindca fetita mea trebuie carata numai in brate…un raspuns va rog?

 24. Buna ziua,
  Sufar de polichistoza renala, fac dializa de 3 ori pe saptamana a cate 4 ore. Sunt angajat intr-o banca si as fi interesat sa stiu de ce beneficiez daca-mi scot certificat de handicap insa fara sa ma pensionez. Nu vreau sa ies din societate chiar daca pensia ar fi un venit mai mare decat salariul.
  M-ar interesa sa stiu ce gratuitati financiare am , gen scutire de impozite si alt ajutaor acordat de stat (daca mai este si altceva).
  Astept raspuns aici sau pe adresa de mail si va multumesc frumos anticipat ! (de preferat pe mail)

 25. Buna seara domnul Alexandru Boiciuc,
  Mama mea are certificat de handicap grav permanent cu insotitor, eu , fiica fiind insotitorul. De curand ne-am schimbat domiciliul in alt oras, pentru a locui in aceiasi casa impreuna cu mama. Ce demersuri trebuie sa facem pentru ca primaria orasului in care ne-am mutat sa faca plata indemnizatiei de insotitor si pt ca Directia Generala de Asistenta Sociala a Persoanelor cu Handicap sa plateasca indemnizatia lunara? Transfer de dosar? Certificatul de handicap permanent ma gandesc ca e recunoscut si in noul oras, care e tot in Romania. Multumesc.

 26. Buna ziua,

  Fiind o persoana cu handicap fizic, vreau sa devin PFA – grafician ca sa pot lucra de acasa legal. Pot face acest lucru fara sa imi pierd indemnizatia lunara? Devenind PFA voi plati taxele aferente la stat bineinteles. Multumesc.

 27. Buna ziua,
  Daca am certificat de handicap gr II, permanent, nerevizuibil si in momentul dobandirii eram fara venit, iar acum m-am angajat pot pierde facilitatile , inclusiv indemnizatia?
  Multumesc

 28. buna ziua,
  cred ca din facilitati (de fapt si din lege) lipsesc drepturile familiilor celor cu dizabilitati.Ma refer la copii lor macar pana la o anumita varsta.Ex.fiica ea si ginerele meu -persoane cu probleme de auz-handicap mediu- au copii fara probleme . Chiar nimeni nu s-a gandit ca pot avea familii normale ? Acesti copii trebuie ajutati prin legea parintilor lor ,cu rechizite,transport,uniforme,etc..Va rog daca sunteti in masura sa inaintati o masura legislativa in acest sens.

 29. Daca achizitionez un autoturism adapatata de la o persoana cu dizabilitati pentru care nu s-a platit taxa timbrului de mediu (fiind scutit); trebuie sa platesc taxa respectiva?
  Multumesc.

 30. Buna seara,

  Mama mea are 82 de ani si se incadreaza la gradul de handicap grav. Face dializa de 3 ori pe saptamana, are boala Parkinson si tumoare la san, a beneficiat de indemniziatie de insotitor timp de un an de zile, dupa care i- a fost taiata. Am facut contestatie, dar fara nici un raspuns deocamdata, E corect sa -i opreasca indemnizatia tinand cont de problemele si varsta pe care le are?

  Multumesc.

 31. Nici pana la data prezentei, imbuibatii din scaunele parlamentare nu au inteles sa largeasca sfera persoanelor scutite de taxa de mediu si la cele ce sunt incadrate in gradul III de handicap. Este indeobste cunoscut ca marea majoritatea a celor cu grad I de handicap nu sunt in stare sa conduca autovehicule, de unde si “darnicia” alesilor pe liste de partid (cu pretentii ipocrite de vot uninominal. Nulitatile neamului habar nu au ca cele mai multe incadrari in grad de handicap sunt pe gradul III, chiar daca bolile de care sufera respectivii sunt atat de grave incat este absolut necesara asigurarea libertatii de miscare, prin adaptarea de autovehicule (de pilda, scleroza multipla, o afectiune pentru care in SUA esti scutit de plata oricarui impozit, este “incadrata” la gradul III, desi este evident ca este o boala degenerative cronica). Asta ca sa nu mai vorbim despre stupiditatea de a rechema toti cronicii (mai ales pe cei cu member amputate) la comisii “de specialitate”, pentru a cerceta daca nu cumva s-au “refacut” ca ramele…

  In acest context, imi pun intrebarea legitima: ar trebui creat un grad de handicap mai “serios’ de gr’ I, in care sa fie inregistrati ex officio toti puhavii de pe la “comitiile” de prin Parlament.

  Pe cand veti acorda facilitate reale, aplecate catre oameni, burtosilor ?!?

 32. Buna ziua
  am si eu o intrebare .Va rog sa imi spuneti daca persoanele cu handicap gradul 3 beneficiaza de vreo reducere la plata impozitului pe cladire si a taxei de habitat ,sau ce drepturi mai au .
  Va multumesc

 33. Buna ziua as vrea sa stiu si Eu daca am o fetita de 8 ani cu grad de handicap accentuat pot sa primesc de la primărie ceva? pt ca necesita supraveghere permanenta

 34. BUNA ZIUA,AM SI EU O INTRBARE POT BENEFICIA DE AJUTOR HANDICAP GRAV ??? CU URMATORELE DIAGNOSTICE;
  *TETRAPAREZA PRIN ASOCIERE DE NEUROPATII DE INCARCERARE BILATERALE DE NERV MEDIAN SI ULNAR SI SINDROM BIPIRAMIDAL POSIBIL CONGENITAL
  *COXARTROZA BILATRALA SEVERA
  *DISLIPIDEMIE MIXTA
  SCOR BARTHEL=40/100
  SCOR RANKIN MODIFICAT 4
  CU MULTUMIRI

 35. buna ziua,
  o persoana cu handicap locomotor, aflata in scaun cu rotile, in ce forma poate sa angajeze un sofer si cum poate beneficia de scutirea la plata taxelor si impozitelor acea persoana care este angajata ca sofer.
  Care este forma juridica: persoana fizica autorizata sau ce alta forma juridica se incadreaza in cele enuntate mai sus.
  Multumesc!

 36. Va salut…..O persoana cu grad de handicap 2 accentuat ce depune o contestatie pentru suspendarea executarii silite poate fi scutita de plata taxei de timbre ,cel judiciar si alte cheltueli…..???Mentionez ca s-a pornit actiunea de executare de catre o societate de recuperare la cerere CREDIT EUROPE BANC,banca ce a perceput commission de administrare…..Acest commission constitue un abuz?//

 37. Bună ziua sunt pensionar pe caz de boală cu handicap gradul 2 accentuat permanent pentru o operație de înlocuire cristalin casa de asigurări îmi poate deconta o parte di costul operației,și dacă da în ce condiții și cît la sută din sumă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here