Membrii de familie ai cetăţenilor Uniuni Europene, care însă nu deţin acest statut, vor putea intra în România în baza unei vize acordate într-un alt termen faţă de cel actual de 48 de ore. Prevederea este inclusă într-un proiect al Ministerului Afacerilor Externe ce modifică OUG nr. 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene.

Reprezentanții MAE susțin, în expunerea de motive a proiectului, că legislația românească a transcris o directivă europeană din 2004, dar s-a instituit un termen de 48 de ore pentru acordarea vizelor de intrare în România, “în favoarea persoanele prevăzute de norma europeană, care excede, însă, dispoziţiilor Directivei 2004/38/CE”.

Modificarea legislativă transpune, practic, traducerea corectă atât terminologic, cât și procedural, a actului european, iar autoritățile din țara noastră vor finaliza mai bine procedurile de lucru curente în ceea ce privește examinarea cererilor de vize.

“(2) Membrii de familie care nu sunt cetățeni ai Uniunii Europene pot intra pe teritoriul României în baza unui pașaport valabil și a vizei de intrare, cu excepția cazurilor în care obligativitatea obținerii vizei este desființată în condițiile legii.

(3) Viza de intrare pentru persoanele prevăzute la alin. (2) se acordă, la cerere, de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, cu aprobarea prealabilă a Centrului Național de Vize din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fără plata taxelor consulare, în cel mai scurt termen și pe baza unei proceduri accelerate. Documentele necesare pentru eliberarea vizei de intrare se stabilesc prin norme metodologice, aprobate prin hotărâre a Guvernului.”

* Forma actuală a art. 5 alin. (3) stabileşte un termen fix de 48 ore.

După procedura de dezbatere publică pe pagina de internet a MAE, proiectul va fi adoptat de Guvern și va fi trimis Parlamentului.

Ai nevoie de OUG nr. 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene ? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here