Ministerul Muncii și Protecției Sociale a publicat în dezbatere publică un proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului cadru al contractului individual de muncă.

La litera M punctul 4, după litera c) se introduce o nouă literă, litera c1 ), cu următorul cuprins: ”c 1 ) să informeze angajatul cu privire la obligația de a adera la un fond de pensii administrat privat”.

Această obligaţie se aplică doar persoanelor prevăzute la art. 30 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, adică persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Legea nr. 19/2000  și care contribuie la sistemul public de pensii şi persoanele în vârstă de până la 45 de ani, care sunt deja asigurate și contribuie la sistemul public de pensii, pot adera la un fond de pensii.

Şi Raluca Turcan, ministrul Muncii, a anuntat ca a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus o noua obligatie care îi revine angajatorului. Firmele trebuie sa informeze salariatul, în momentul angajării, cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat.

“Pilonul II de pensii, administrat privat, este obligatoriu si vine in completarea pensiei de stat. Orice angajat din Romania contribuie la acest pilon de pensii si este extrem de important sa se informeze si sa opteze in cunostinta de cauza pentru un fond privat care sa ii administreze acesti bani, economisiti de-a lungul carierei, pentru a-si suplimenta veniturile in momentul pensionarii.”, a scris pe facebook Raluca Turcan.

“Prin urmare, am modificat modelul cadru al contractului individual de munca si am introdus o noua obligatie care ii revine angajatorului: sa informeze salariatul, in momentul angajarii, cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat. Cred ca este important sa punem accent mai mare pe aceasta componenta de informare si de constientizare a angajatilor ca au aceasta optiune, astfel incat sa poata sa-si decida singuri viitorul, alegand constient in loc sa fie repartizati aleatoriu de catre sistem.”, a mai scris pe contul de Facebook ministrul Muncii.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here