12 Noiembrie, 2019

Se majorează tarifele de eliberare a înscrisurilor din Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial

În urmă cu puţin timp a fost publicat un act normativ emis de Ministerul Justiţiei prin care se reglementează majorarea tarifelor de eliberare a înscrisurilor din Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial.

Prin Ordinul nr. 765/2013 pentru modificarea Ordinului ministrului justiției nr. 1.417/C/2006 privind accesul la Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, publicat în Monitorul Oficial nr. 190 din 4 aprilie 2013, se stabilesc noile tarife pentru eliberarea înscrisurilor, respectiv:

- copiile certificate sau necertificate de pe înregistrările efectuate în Registrul naţional;

- copiile certificate sau necertificate de pe înscrisurile doveditoare ale înregistrărilor;

- copiile certificate sau necertificate de pe extrasele rapoartelor de activitate şi ale bilanţurilor anuale transmise de asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile recunoscute ca fiind de utilitate publică;

- dovada privind disponibilitatea denumirii unei asociaţii, fundaţii sau federaţii.

* Care sunt noile tarife?

Tarifele de eliberare sunt majorate considerabil, ultima modificare în acest sens având loc în anul 2000, iar noile valori propuse sunt:

- eliberarea unei copii certificate cu privire la una dintre menţiunile din Registrul naţional – 5 lei (anterior 1,5 lei);

- eliberarea unei copii certificate de pe unul dintre înscrisurile doveditoare – 9 lei (anterior 2,5 lei);

- eliberarea unei copii certificate de pe extrasul raportului de activitate ori al bilanţului anual al asociaţiilor, fundaţiilor sau federaţiilor recunoscute ca fiind de utilitate publică – 11 lei (anterior 3 lei);

- eliberarea dovezii privind disponibilitatea şi rezervarea unei denumiri – 36 lei (anterior 5 lei);

- prelungirea rezervării unei denumiri –  18 lei (anterior 5 lei).

mj1
Sursa foto: Lege5.ro

Totodată, în cazul în care se solicită eliberarea de copii certificate cu privire la două sau mai multe persoane juridice fără scop patrimonial, sub formă sistematizată după oricare dintre criteriile cuprinse în formularul de înscriere, se va plăti tariful de 53 lei pentru fiecare criteriu în funcţie de care se solicită sistematizarea. Anterior, tariful perceput pentru eliberarea elementelor specificate era stabilit la 15 lei.

mj2
Sursa foto: Lege5.ro

Ordinul nr. 765/2013 este în curs de actualizare pe www.Lege5.ro, noul soft de documentare legislativă realizat de Indaco Systems, şi va putea fi consultat în curând.

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu