Indemnizația de șomaj și alte măsuri de stimulare a ocupării forței de muncă aplicate de ANOFM, care se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) cresc de la 1 martie 2024.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata inflaţiei pentru 2023 este de 10,4%, astfel Indicatorul Social de Referință (ISR) va creşte de la 598 de lei la 660 de lei.

Astfel, indemnizația de șomaj și alte stimulente acordate pentru ocuparea forței de muncă, stabilite conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă și aplicate de ANOFM, vor fi majorate cu sumele următoare: indemnizația de șomaj va fi crescută cu 62 de lei lunar pentru fiecare persoană.

În plus, alte beneficii, cum ar fi indemnizația de șomaj pentru absolvenții instituțiilor de învățământ și pentru cei ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap (50% din valoarea ISR), vor fi majorate de la 299 de lei la 330 de lei lunar.

Prima de inserție, acordată absolvenților instituțiilor de învățământ și absolvenților școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, care se înregistrează la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, va fi majorată de la 1.794 lei la 1.980 lei.

De asemenea, subvenția acordată angajatorilor care angajează tineri cu risc de marginalizare socială și care beneficiază de acompaniament social personalizat, va fi crescută lunar, pentru fiecare persoană angajată, de la maximum 2.392 lei la maximum 2.640 lei.

Stimulentul financiar lunar acordat angajatorilor care angajează elevi și studenți pe perioada vacanțelor, va fi majorat pentru fiecare persoană angajată, de la 299 de lei la 330 de lei.

Această majorare se aplică începând cu 1 martie și pentru persoanele ale căror drepturi au fost stabilite anterior acestei date.

Vezi aici Legea 76/2002

Vezi aici alte articole despre somaj

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here