A fost adoptată Ordonanța de urgență pentru crearea rețelei naționale de ghișee unice pentru eficiența energetică. Scopul acestei rețele este de a oferi servicii de informare, consiliere tehnică și sprijin în domeniul eficienței energetice și al producției de energie din surse regenerabile pentru consumatori și prosumatori.

 Această inițiativă legislativă este în concordanță cu prevederile Deciziei Consiliului din 11 decembrie 2023 (CID PNRR) privind aprobarea modificării Planului de Redresare și Reziliență al României, care include componenta 16 RePowerEU. Conform acestei componente, reforma 2 impune ca, până la mijlocul anului 2024, să fie înființate și operaționalizate cel puțin 42 de ghișee unice, câte unul în fiecare județ și unul în municipiul București. Aceste ghișee vor oferi servicii de consiliere pentru eficiența energetică și producția de energie regenerabilă pentru consumatori și prosumatori.

Rețeaua națională de ghișee unice pentru eficiență energetică va fi coordonată de MDLPA. Fiecare consiliu județean și Primăria Generală a Municipiului București vor înființa câte un ghișeu unic de informare și consiliere pentru renovarea energetică și implementarea noilor instalații de energie regenerabilă la nivelul locuințelor.

Aceste ghișee vor fi organizate folosind personalul și resursele existente la data intrării în vigoare a Ordonanței de urgență, prin redistribuirea sarcinilor și formarea corespunzătoare a personalului pentru noile responsabilități.

Funcționarea ghișeelor va fi finanțată integral din bugetele proprii ale unităților administrativ-teritoriale, ale subdiviziunilor acestora sau ale asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, precum și din alte surse legale.

Dacă Ordonanța de urgență nu ar fi fost aprobată, ar fi existat riscul ca persoanele vulnerabile să nu mai beneficieze de fondurile alocate de MIPE prin componentele Repower Investiția I4 și I7, care prevăd acordarea de vouchere pentru instalarea de capacități de energie regenerabilă și pentru îmbunătățirea eficienței energetice în gospodăriile individuale. Ghidurile de finanțare pentru aceste investiții sunt deja în consultare publică.

Vezi aici OUG nr. 92/2024

Vez aici alte articole despre eficiența energetică.

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here