Romînia a adoptat o politică de sprijinire a creșterii producției de energie din surse regenerabile, folosind tehnologii cu emisii reduse de carbon, pentru a avansa în direcția țintelor stabilite în cadrul Pactului Verde European. Acest lucru a fost realizat prin aprobarea unui cadru general pentru implementarea și funcționarea unui mecanism de sprijin, sub formă de Contracte pentru Diferență bidirecționale.
Prin intermediul acestui mecanism, se oferă finanțare nerambursabilă sub formă de ajutor de operare pentru capacitățile de producere a energiei electrice utilizând tehnologii cu emisii reduse de carbon. Printre tehnologiile eligibile se numără cele bazate pe resurse eoliene onshore și offshore, solare fotovoltaice, resurse hidro și nucleare, hidrogen și stocarea energiei.
Prin acest mecanism se asigură finanțare nerambursabilă sub formă de ajutor de operare pentru capacitățile de producere de energie electrică cu emisii reduse de carbon. Tehnologiile eligibile sunt cele care utilizează resurse eoliene onshore și offshore, solare fotovoltaice, resurse hidro și nucleare, hidrogen și pentru stocarea energiei.
Alocarea acestui tip de ajutor de operare se face fie printr-o schemă de ajutor de stat, fie printr-un ajutor de stat ad-hoc, notificat și aprobat de către DG Competition. Termenul limită pentru depunerea ofertelor va fi anunțat în curând. Schema de finanțare a contractelor pentru diferență, în valoare de 3 miliarde de EURO, a primit aprobarea Comisiei Europene și reprezintă cea mai mare investiție pentru tranziția energetică a României, având beneficii economice și sociale semnificative.
Finalizarea acestor investiții va contribui la reducerea prețului energiei electrice pe termen mediu și lung, și la creșterea producției de energie electrică provenită din surse curate. Prin contractele pentru diferență, prețul de vânzare a energiei electrice generate de aceste investiții va fi fixat pentru următorii 15 ani, oferind un mediu atrăgător pentru investitorii din sectorul energetic.
Vezi aici acte relevante despre Pactul Verde European
Vezi aici alte articole despre Pactul Verde European