Legea nr. 295 din 18 Decembrie 2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost publicată în Monitorul oficial nr. 1266 din 21 decembrie 2020.
Actul normativ analizat astăzi aduce ample modificări Codului de procedură fiscală, modificări ce vin în mare parte în sprijinul contribuabilului. Legea cuprinde foarte multe modificări, astfel că le vom selecta pe cele pe care noi le considerăm utile și aplicabile mai frecvent în activitatea economică.
a) Se extind situațiile prin care se constată nulitatea actului administrativ fiscal, astfel:
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României.
- Dacă organul fiscal nu ia în considerare o opinie prealabilă emisă în scris, adoptată de organul fiscal sau de o instanță de judecată și nu argumentează de ce nu a luat în considerare opinia, atunci când contribuabilul a prezentat o astfel de opinie/soluție.
- Organul fiscal nu respectă considerentele deciziei de soluționare a contestației.
- Organul fiscal emite raportul de inspecție fiscală sau de verificare a situației personale în situația în care se fac constatări în legătură cu săvârșirea unei fapte prevăzută de legea penală.
- În situația în care o inspecție depășește dublul termenului maxim prevăzut de lege, aceasta încetează. În situația în care nu s-a reluat inspecția și actul administrativ fiscal aferent acesteia se anulează.
