Fiscal

Scutiri de taxe vamale la import

Eugen Staicu
26 septembrie 2016 3 min read
Organizaţiile sau instituţiile interesate trebuie să solicite liberul la vamă prin cerere de autorizare la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială îşi au sediul...

Prin ordin al preşedintelui ANAF a fost aprobată procedura de autorizare a importurilor de bunuri în regim de scutire de taxe vamale de către organizaţii sau instituţii, în temeiul reglementărilor UE privind regimul comunitar de scutire. În vigoare din 14 septembrie, OPANAF nr. 2554/2016 a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 712/2016. 

Autorizaţia de import cu scutire de taxe vamale se poate acorda pentru:

  • materiale educaţionale, ştiinţifice şi culturale; instrumente şi aparate ştiinţifice;
  • echipamentelor importate în scopuri necomerciale de către sau pentru o unitate sau organism de cercetare ştiinţifică care îşi are sediul în afara Uniunii Europene;
  • animale de laborator şi substanţe biologice sau chimice utilizate în cercetare;
  • instrumente şi aparate destinate cercetării medicale, stabilirii de diagnostice sau realizării de tratamente medicale;
  • substanţe de referinţă pentru controlul calităţii medicamentelor;
  • mărfurile de uz general importate de organizaţii de stat sau de alte organizaţii de binefacere sau filantropice;
  • mărfurile destinate persoanelor cu handicap;
  • mărfurile importate de organizaţii de stat sau de alte organizaţii de binefacere sau filantropice în folosul victimelor catastrofelor;
  • cadourile primite în contextul relaţiilor internaţionale.

Organizaţiile sau instituţiile interesate trebuie să solicite liberul la vamă prin cerere de autorizare la direcţiile generale regionale ale finanţelor publice în a căror rază teritorială îşi au sediul.

Cererile au particularităţi de completare, în funcţie de tipul solicitărilor. Sunt de reţinut câteva precizări de ordin general:

Astfel, autorizaţiile de import cu scutire de taxe vamale emise conform prezentei proceduri se prezintă biroului vamal de către titular la declararea mărfurilor respective pentru regimul vamal de punere în liberă circulaţie.

Scutirea de taxe vamale se aplică numai după verificarea îndeplinirii celorlalte condiţii prevăzute de legislaţia în vigoare la importul mărfurilor.

În situaţia constatării de către organele cu atribuţii de control din cadrul ANAF a nerespectării prevederilor prezentei proceduri şi a regulamentelor unionale corespunzătoare, acestea solicită comisiei de autorizare anularea autorizaţiei. Decizia de anulare va fi comunicată atât instituţiei sau organismului titular, reprezentantului său împuternicit, după caz, cât şi birourilor vamale care au în evidenţă operaţiunile efectuate de acestea, în vederea regularizării situaţiei operaţiunilor care au fost efectuate cu încălcarea reglementărilor legale în vigoare.

Decizia de anulare poate fi atacată în condiţiile şi termenele prevăzute de Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Organele cu atribuţii de control din cadrul ANAF au dreptul şi obligaţia să efectueze, cel puţin o dată pe an, verificări la instituţiile sau organismele care au obţinut autorizaţii de admitere cu scutire de taxe vamale, asupra modului în care sunt respectate prevederile legale în vigoare. 

Ai nevoie de Codul de procedură fiscală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo