Materialul de mai jos constituie o trimitere la dispoziţiile din Codul fiscal din 2015 şi a fost inspirat de o întrebare de pe forumul Legestart.ro privind dreptul la scutire pentru o familie cu o fiică de 23 ani cu handicap gradul 1 nerecuperabil, care primeşte o pensie de 280 lei, iar mama acesteia primeşte 500 lei ca însoţitor.
Impozitul pe clădiri
Art. 456 din Codul fiscal 2015, tratând despre scutiri, prevede, la alin. (1), că nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru:
[…] t) clădirea folosită ca domiciliu aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.
Precizările din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016 arată că, în înţelesul art. 456 alin. (1) lit. t) din Codul fiscal, scutirea de impozit/taxa pe clădiri se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor doveditoare, proporţional cu numărul de luni menţionate în certificat.
Reduceri de impozit. Alin. (2) al art. 456 precizează drreptul consiliilor locale de a hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe clădiri datorate, între altele, pentru clădirea folosită ca domiciliu, aflată în proprietatea sau coproprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară ori constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform alin. (2), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.
Precizările din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin HG nr. 1/2016 arată următoarele:
- Facilităţile fiscale acordate la plata impozitului/taxei pe clădiri prevăzute la art. 456 din Codul fiscal se acordă pe baza cererii persoanelor fizice sau juridice, la care se anexează copii ale documentelor justificative care atestă situaţia respectivă, certificate de conformitate cu originalul potrivit prevederilor art. 64 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.
- Dacă în cursul unui an intervin schimbări care conduc la modificarea condiţiilor în care se acordă scutirile sau reducerile de impozit pe clădiri, persoanele în cauză trebuie să depună noi declaraţii fiscale în termen de 30 de zile de la apariţia schimbărilor.
- Pentru aplicarea corespunzătoare a pct. 12 din prezentele norme metodologice, scutirile şi reducerile de la plata impozitului pe clădiri prevăzute la art. 456 alin. (2) din Codul fiscal se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor, cu excepţia celor prevăzute la art. 495 lit. d) din Codul fiscal care se acordă începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Impozitul pe teren şi taxa pe teren
Scutiri. Potrivit art. 464 alin. (1) din Codul fiscal în vigoare, nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru:
t) terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat şi a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanţilor legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat şi ai minorilor încadraţi în gradul I de invaliditate.
Scutirea de impozit/taxa pe teren se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor depunerii documentelor doveditoare, proporţional cu numărul de luni menţionate în certificat.
Reduceri. Consiliile locale pot hotărî să acorde scutirea sau reducerea impozitului/taxei pe teren datorate pentru terenurile aflate în proprietatea persoanelor ale căror venituri lunare sunt mai mici decât salariul minim brut pe ţară ori constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
Buna ziua, sotul meu este pers cu handicap accentuat are un autoturism achizitionat pe numele lui in 2011 ,modificat ,beneficiind de scutire impozit. Anul acesta in iunie eu , ca sotie, am primit declaratie de impunere sa platesc impozit pt 1/2 masina. Mi se pare ilegal ceea ce s a facut si as vrea sa deschid proces in acest sens. Ce ma puteti sfatui?
Bună ziua,dacă sunt încadrat cu gradul 2 de handicap,dar nu sunt proprietar de teren sau casă,pot beneficia de reducere la adresa la care locuiesc?nu am dorit să primesc locuintă socială și am ales să locuiesc cu familia,mulțumesc
buna ziua ..as avea si eu o intrebare /…eu am o fata de 27 ani cu gradul unu in intretinere ..de ce nu beneficiez de scutire de impozit pe cladiri si masina ?….am depus un dosar si mi-a venit raspuns “ca numai reprezentantii persoanelor minore cu handicap grav sunt scutite “…nu stiu cum e facuta legea asta dar e total aiurea asta
Sunt pers cu handicap accentuat permanent si am fost informata ca am de platit impozit pe locuinta in care locuiesc si care Nu am platit de Mai multde 10 ani impozit, cei de la taxe si impozite cand am depus ultimate data acte doveditoare au spus ca numai in cazul care mi se modifica gradul de handicap sa depun actele .Vreau sa aflu daca este legal sa platatesc impozitul ?
Buna ziua am o intrebare sotul este refugiat beneficiaza de scutiri de taxe locale?
Buna!Cu toate ca am contestat si in 2016 decizia de impunere pentru impozit pe terenul de sub apartamentul proprietate (atat eu cat si sotul meu suntem persoane cu grad accentuat de handicap permanent)si dupa depunerea din nou in decembrie 2016 a certificatelor de
handicap,in 2017 in decizia de impunere figuram cu impozit calculat ptr. terenul de sub bloc.
Mentionez ca in 2016 am depus contestatie si raspunsul Ag.Fiscala Pascani a fost concludent.Pentru a evita divergentele am acceptat sa achit,considerand ca poate trbuia sa reinnoiesc actele de la Agentie.Rog frumos a preciza art.din Codul Fiscal care sucuteste de la plata impozitului pe cladiri si terenuri persoanele cu handicap accentuat permanent.Multumesc anticipat pentru amabilitate.Cu respect
Buna ziua, mama mea are certificat de handicap gradul 1 , din 2000 pana in 2015 a depus cerere de scutire a impozitului pe apartament la financiar…in 2016 si 2017 desi avea certificatul revizuit nu a depus , cum poate beneficia de scutirea impozitelor pe anii precedenti?
Buna ziua, sunt pensionar de gradul 2 permanent , si am 800mp si as vrea sa stiu daca sunt scutit de impozit curs cladiri?
Buna ziua, santem o familie ( sot si sotie ,avem o fica dar este majora si locuieste la bucuresti,fara mutatie ), locuim intr-o casa lasat mostenire de un batran. Acest batran a avut o nepoata cu probleme de sanatate ( mintala) care este data in plasament, care are o cota din casa,deci pe aceasta casa santem 3 proprietari in acte, insa locuim doar 2 ,eu si sotia mea. Nu avem nici-un venit, nu lucram, nu avem somaj,nu avem ajutor, traim din banii care ii mai avem stransi cat am fost plecati in strainatate. In aceasta situatie, as vrea sa stiu daca putem macar fi scutiti de taxele locale,neavand nici-un venit, in afara de vreo 10-12 milioane de lei vechi care ii primim pe cei 2 ha de pamant care il avem ? Si daca am fi scutiti, ce documente trebuie sa duc la primarie ? multumesc