Noul temei normativ privind scutirea de TVA, scutire cu drept de deducere pentru operațiuni de export sau livrări intracomunitare este art. 294 din noul Cod fiscal. Acesta reglementează și scutirile de TVA aferente prestărilor de servicii accesorii exportului sau altor prestări de servicii scutite de TVA.

OMFP nr. 103/2016 este actul normativ principal cu privire la procedura de urmat, respectiv este temeiul normativ ce reglementează documentele justificative cu privire la justificarea scutirii de TVA. Acest temei normativ prezintă mai multe exemple practice și ușor de înțeles cu privire la posibilele tranzacții ce pot apărea în practică.

Să prezentăm câteva proceduri de scutire de TVA.

Scutiri pentru exporturi

Scutirea pentru exporturi este reglementată de art. 294 lit. a) și b) din Codul fiscal, astfel:

„(1) Sunt scutite de taxă:

a) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către furnizor sau de altă persoană în contul său;

b) livrările de bunuri expediate sau transportate în afara Uniunii Europene de către cumpărătorul care nu este stabilit în România sau de altă persoană în contul său (…)”

Scutirea de taxă prevăzută la art. 294 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal se justifică de către exportator cu următoarele documente:

a) factura, care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 319 alin. (20) din Codul fiscal, sau, dacă transportul bunurilor nu presupune o tranzacţie, documentele solicitate de autoritatea vamală pentru întocmirea declaraţiei vamale de export;

b) unul dintre următoarele documente:

 • certificarea încheierii operaţiunii de export de către biroul vamal de export sau, după caz, notificarea de export certificată de biroul vamal de export, în cazul declaraţiei vamale de export pe cale electronică; sau
 • exemplarul 3 al documentului administrativ unic, folosit ca declaraţie de export pe suport hârtie, certificat pe verso de biroul vamal de ieşire.

Ce nu este enumerat în mod expres în procedura aprobată? Nu este precizat exact cel mai important document pe care trebuie să îl deținem, documentul de transport al bunurilor din România în afara Comunității.

Recomandare: Urmăriți cu maximă atenție și păstrați documentele justificative pentru transport.

Scutiri pentru livrări intracomunitare

Prevederile de la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal stabilesc:

„ (2) Sunt, de asemenea, scutite de taxă următoarele:

a) livrările intracomunitare de bunuri către o persoană care îi comunică furnizorului un cod valabil de înregistrare în scopuri de TVA, atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru (…) ”

Procedura efectivă a scutirii de TVA este enumerată de art. 10 alin. (1) din OMFP nr. 103/2016, astfel:

Scutirea de taxă pentru livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, cu excepţiile de la pct. 1 şi 2 ale aceleiaşi litere a), se justifică pe baza următoarelor documente:

a) factura în care trebuie să fie menţionat codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit cumpărătorului în alt stat membru;

b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru; şi, după caz,

c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vânzare/cumpărare, documentele de asigurare.

Prezentarea acestor trei documente justifică o livrare intracomunitară scutită de TVA.

Alte aspecte importante

1. În cazul unei inspecții, dacă nu se dețin toate documentele justificative pentru scutirea de TVA, acestea trebuie identificate în termen de 90 zile calendaristice de la data la care a intervenit faptul generator al TVA (livrarea de bunuri/prestarea de servicii).

2. În lipsa documentelor justificative, operațiile sunt supuse TVA în România.

3. Prin contract se înțelege și o comandă acceptată.

4. Avansurile urmează același regim ca și operațiile de bază.

5. Prin documente de transport se înțeleg documentele de transport internațional, respectiv:

– CMR, carnet TIR sau, după caz, documentul de tranzit vamal T1 pentru transportul rutier;

– scrisoare de trăsură sau documentul de tranzit vamal intracomunitar T1 pentru transportul pe calea ferată;

– conosament sau conosament combinat pentru transportul feroviar.

Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

1 COMENTARIU

 1. se face o mare greseala, nu se tine cont de prevederile art. 10, alin. 7 din Ordinul 103/ 2016, prin care se definesc “documentele care atesta ca bunurile au fost transportate din Romania in alt stat membru”

  “…. se intelege documentele care atesta in mod neechivoc transportul bunurilor din Romania in alt stat membru de catre furnizor, de catre beneficiar sau de catre o persoana care actioneaza in numele unuia dintre acestia, in functie de tipul transportului, cum ar fi, fara a se limita la acestea, documentele de transport, in cazul in care exista un contract de transport intre parti sau alte documente care atesta transportul bunurilor, in cazul in care nu exista un contract de transport intre parti, cum ar fi situatia in care furnizorul sau beneficiarul asigura transportul bunurilor cu mijloace proprii de transport.”

  Asadar, CMR este obligatoriu doar in cazul incare exista contract de transport (transportul bunjurilor este efectuat de o firma specfializata), iar in cazul in care transportul este efectuat direct de catre furnizor/ beneficiar “alt document care atesta transportul bunurilor”, “care este, nu stiu care?”, poate avizul de insotire a marfii cine stie? astept pareri in continuare multumesc. poate dl. Benta reformuleaza articolul!

  • cand furnziorul/beneficiarul face transportul in regim propriu ataseaza propriile documente: factura externa sau aviz de insotire a marfii (indicat e sa fie stampilata la descarcare/livrare), diverse alte documente justificative care dovedesc ca transportul intracomunitar s-a efectuat in perioada respectiva (copii dupa diagrame ale tahografelor, copii dupa chitante ce reprezinta taxe de autostrada, rovignete, parcari, alimentari combustibil, foaia de parcurs, etc)

 2. buna seara! de curand am deschis un srl in Romania,iar ca domeniu de activitate avem transport rutier intern si international de marfuri.mentionez ca firma nu este platitoare de tva.intrebarea mea este: ce anume imi trebuie pentru a putea face transport de marfa si in statele membre UE? va multumesc!

  • buna ziua.Lucrez la o firma de transport marfa iar de luna urmatoare efectuam un transport in rep. moldova.Mentionez ca prestatorul cat si beneficiarul sunt din romania platitoare de tva.se va efectua un transport de bere.Mi sa comunicat ca firma de transport va factura transportul fara tva si se va arata factura la vama.Intrebarea mea este trebuie sa depun declaratie intracomunitara?

 3. Buna ziua,
  Cum trebuie sa procedeze din punct de vedere TVA organizatiile non-profit (ce nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, au cifra de afaceri sub plafonul de TVA) care factureaza servicii pe teritoriul Romaniei dar pentru beneficiari din cadrul comunitatii europene ?
  Va multumesc,
  Jason Cavanough

 4. Buna ziua,
  Daca cumparatorul cere scutirea de impozit si prezinta corespunzator nr tva intracomunitar precum si cmr, agentul evonomic poate refuza accest lucru?
  Este optional OMFP 103/2016?
  Multumesc anticipat pentru raspuns!
  (Si daca este optionala, atunci se poate recupera diferenta de tva din tara intracomunitara? )

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here