Copiii vor putea merge şi în vacanţa de vară la grădiniţe şi la şcoală, pentru a fi supravegheaţi, dacă parlamentarii vor adopta un proiect legislativ susţinut de 75 de senatori şi deputaţi. Propunerea legislativă pentru completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede ca pentru vacanţa de vară, care durează trei luni, să fie instituite programe opţionale şi cu plată, în şcoli şi grădiniţe, pentru părinţii care doresc acest lucru şi care au concediu doar 3-4 săptămâni în cursul acelor luni.

Astfel, susţin iniţiatorii, activităţile organizate în şcolile publice vor fi mult mai ieftine ca cele organizate de firme private, pentru că unităţile de învăţământ au deja o bază materială proprie – săli şi terenuri de sport, săli de festivităţi, săli de clasă, care sunt finanţate de la bugetul de stat, aşadar din impozitele cetăţenilor, şi care rămân nefolosite pe parcursul vacanţelor.

În cea mai mare parte a vacanţelor, copiii nu beneficiază de niciun fel de educaţie. În multe ţări sunt organizate cursuri de vară, care îmbunătăţesc major educaţia copiilor prin activităţi instructiv-recreative: jocuri sportive, participare la activităţi culturale (spectacole, muzee), contacte cu alte grupuri de elevi, competiţii, drumeţii, vizitare de oraşe sau zone turistice, vizite în alte ţări”.

În plus, argumentează senatorii şi deputaţii, astfel de programe presupun un număr redus de cadre, în funcţie de numărul copiilor înscrişi, astfel că educatoarele şi profesorii îşi pot lua, prin rotaţie, propriile concedii de odihnă, dar pot câştiga, în această perioadă, nişte venituri suplimentare. Şi pentru părinţi sunt avantajoase aceste modificări, pentru că, spun iniţiatorii, nu ar mai plăti bone necalificate sau persoane străine care să le supravegheze copiii în timpul verii.

Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, se completează astfel, conform proiectului legislativ:

După alineatul (2) al art. 13 se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

“ (3) Programul şcolar cuprinde, pe lângă programul obligatoriu, un program facultativ organizat în perioada vacanţei de vară, constând în activităţi instructiv-recreative, numit “Şcoala de vară”. Activitatea “Şcolii de vară” va fi reglementată prin Ordin al ministrului Educaţiei.“

După alineatul (2) al art. 28 se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul cuprins:

“ (3) Programul grădiniţelor va cuprinde un program de bază, în timpul anului şcolar, şi un program special, cu plată, în timpul vacanţelor şcolare, necesar pentru a permite supravegherea şi instruirea copiilor ai căror părinţi doresc aceasta. Programul grădiniţelor va fi reglementat prin Ordin al ministrului Educaţiei.”

Iniţiativa legislativă va intra în consultare publică la Camera Deputaţilor pe 24 martie, iar dezbaterile şi votul final sunt programate pentru sfârşitul lunii aprilie. Legea, dacă va fi votată, va intra apoi pentru dezbateri şi vot final la Senat.

Ai nevoie de Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here