20 Februarie, 2018

Schimbările climatice sunt o problemă foarte gravă pentru 2 din 3 europeni

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat astăzi, mai mult de doi europeni din trei percep schimbările climatice ca fiind o problemă foarte gravă şi aproape 80 % consideră că acţiunea în direcţia combaterii acestora poate impulsiona economia şi crearea de locuri de muncă.

Sondajul a relevat faptul că publicul european este mai preocupat de schimbările climatice decât era în 2009 şi că schimbările climatice rămân un motiv de îngrijorare mai serios decât situaţia economică. De asemenea, sondajul arată că în cele 27 de state membre există o aşteptare larg răspândită că Uniunea Europeană va deveni până la mijlocul acestui secol o societate care respectă mediul şi are emisii reduse de carbon. Studiul a fost realizat în iunie 2011.

Care sunt rezultatele sondajului ?

Conform sondajului, 68% dintre participanţi consideră că schimbările climatice sunt o problemă foarte gravă, 89 % percep schimbările climatice ca o problemă gravă (fie „foarte gravă”, fie „destul de gravă”), iar pe o scară de la 1 (cea mai mică) la 10 (cea mai mare), gravitatea schimbărilor climatice a fost plasată la 7,4, faţă de 7,1 în 2009.

De asemenea, schimbările climatice sunt percepute ca fiind pe locul doi în topul celor mai grave probleme cu care se confruntă lumea, după sărăcie, foamete şi lipsa apei potabile (luate împreună ca o singură problemă). O persoană din cinci intervievate consideră schimbările climatice ca fiind problema cea mai gravă – iar 51 % au spus că este problema cea mai gravă sau una dintre cele mai grave probleme, în timp ce 45 % au spus acest lucru despre situaţia economică.

În acelaşi timp, 78 % dintre respondenţi au fost de acord că lupta împotriva schimbărilor climatice şi ameliorarea eficienţei energetice pot impulsiona economia şi crearea de locuri de muncă în UE. Această opinie nu a înregistrat în niciun stat membru o susţinere mai mică de două persoane din trei.

Totodată, o proporţie de 68 % sprijină propunerea ca impozitarea să fie bazată în mai mare măsură pe consumul energetic, în fiecare stat membru înregistrându-se o majoritate în favoarea acestei schimbări.
Tot conform studiului, soluţionarea problemei schimbărilor climatice este văzută ca fiind în principal responsabilitatea guvernelor naţionale, a UE şi a mediului de afaceri. Doar 21 % consideră că au o responsabilitate personală în acest sens, dar 23 % au sugerat spontan ca toţi actorii, inclusiv ei înşişi, să aibă o responsabilitate colectivă comună.

Nu în ultimul rând, publicul se aşteaptă ca Europa să devină până în 2050 o societate care respectă mediul, viziune pe care Comisia a prezentat-o la începutul acestui an în Foaia sa de parcurs către o economie competitivă cu emisii reduse de carbon . Aproape nouă din zece persoane (88 %) se aşteaptă ca în 2050 Europa să folosească mai multă energie din surse regenerabile, 87 % se aşteaptă ca Europa să utilizeze cu mai multă eficienţă energia, iar 73 % ca automobilele să aibă sisteme de propulsie mai eficiente decât în prezent.

Sursa: Reprezentanţa Comisiei Europene în România (http://ec.europa.eu/romania/ )

Despre autor  ⁄ Ioana Popa

Ioana Popa este redactor la LegeStart din anul 2011. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării.

Fara comentarii

Scrie un comentariu