O propunere legislativă aduce schimbări semnificative în Codul Rutier și vizează pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi. Aceștia ar putea primi amenzi substanțiale.

Noile modificări propuse în Codul Rutier îi vizează și pe conducătorii de trotinete. Părerile sunt împărțite în ceea ce privește impactul proiectului legislativ. Unii consideră că această măsură ar putea contribui la diminuarea dependenței de telefonul mobil, în timp ce alții argumentează că sunt capabili să-și păstreze atenția distributivă și să traverseze în siguranță.

Conform noilor prevederi ale Codului Rutier, pietonii care utilizează telefonul, căștile sau camerele de fotografiat în timpul traversării străzii riscă amenzi care pot ajunge până la 435 de lei.

O statistică îngrijorătoare arată că în Capitală s-au înregistrat peste 80 de accidente grave în care au fost implicați pietoni, în 2022. Mai mult, anul acesta, s-au consemnat deja 52 de astfel de accidente, în care cinci persoane și-au pierdut viața.

Aceste prevederi nu se aplică doar pe trecerile de pietoni, ci și atunci când traversăm liniile de cale ferată. De asemenea, regulile sunt valabile și pentru cei care se deplasează cu ajutorul trotinetelor.

Specialiștii avertizează că, adesea, pietonii sunt un factor de risc în trafic, atunci când folosesc telefoanele mobile. Specialistul în conducere defensivă Sorin Ene evidențiază faptul că unii pietoni traversează fără a se asigura corespunzător.

Propunerea de modificare a Codului Rutier a fost depusă în Senat și urmează să fie supusă votului în Camera Deputaților, pentru a fi promulgată.

 

Vezi aici Codul Rutier

Vezi aici alte articole despre pietoni

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here