Schimbări importante la asigurarea RCA. Care sunt noile sume pentru prejudicii?

Marilena Nedelcu
17 mai 2016 2 min read
La Senat a fost pus în dezbatere un proiect legislativ privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule...

Modificări importante pentru asigurările obligatorii RCA vor fi discutate în procedură de urgenţă la Senat, unde a fost pus în dezbatere un proiect legislativ privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Iniţiativa legislativă prevede condiţiile de contract RCA, modalităţile şi termenele de plată, posibilităţile de suspendare a contractului RCA, dar şi limitele sumelor acordate ca despăgubiri în cazul accidentelor:

  • pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 1.000.000 euro;
  • pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persaonelor păgubite, limita de despăgubire se stabileşte, pentru accidente, la un nivel de 5.000.000 euro.

Aceste limite de răspundere se revizuiesc din 5 în 5 ani, în funcţie de indicele european de consum, conform proiectului legislativ. De asemenea, sunt prevăzute modificări referitoare la modul de soluţionare şi de stabilire a despăgubirii, plata despăgubirii, termenul de plată, desemnarea şi atribuţiile reprezentantului de despăgubiri.

Alte noutăţi sunt legate de posibilitatea răscumpărării părţii din prejudiciu suportată de asigurat, sau posibilitatea aplicării compensării directe în cazul asigurărilor RCA. Astfel, în baza unei clauze contractuale care va fi însă opţională pentru firmele de asigurări, asiguratul va putea să se adreseze propriului asigurător RCA pentru obţinerea despăgubirilor, acesta recuperând ulterior contravaloarea daunei achitate de la asigurătorul persoanei vinovate.

Sunt modificări importante şi privitor la reparaţiile autovehiculelor în cazul producerii unui prejudiciu.

„Art. 5

(alineat 9) Contractul RCA va cuprinde o clauză potrivit căreia, în cazul producerii unei daune, persoana prejudiciată să se poată adresa pentru efectuarea reparaţiilor oricărui operator economic care desfăşoară activităţi de reparaţii a autovehciulelor, în condiţiile legii, fără nicio restricţie sau constrângere care ar putea să-i influenţeze opţiunea.”

Şi membrii familiei asiguratului, conducătorului auto sau altă persoană a cărei răspundere civilă este angajată într-un accident de circulaţie, este acoperită de asigurarea obligatorie RCA, conform proiectului legislativ.

Iniţiativa legislativă, care conţine 36 de articole, este în dezbatere publică la Senat, în procedură de urgenţă. Ca să fie adoptată, legea trebuie să treacă însă şi de votul Camerei Deputaţilor.

Ai nevoie de Norma nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo