Guvernul a pregătit un program de finanţare a investiţiilor pentru modernizarea şi dezvoltarea staţiunilor balneare, pentru 2019-2020, pentru firmele din acest domeniu. 

Ajutorul este nerambursabil, respective grant, în proporţie de 50% din cheltuielile eligibile şi se acordă până la maxim 200.000 euro, pentru cheltuielile ce vizează activităţi economice. Schema de ajutor de minimis are caracter multianual şi se derulează până la 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire în raport cu reglementările europene. Bugetul schemei de minimis este de 130 milioane de euro anual. 

Beneficiarii măsurii de finanţare vor fi societăţile comerciale, înfiinţate în conformitate cu prevederile Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Se estimează un număr mediu anual de circa 100 întreprinderi beneficiare, se mai arată în proiectul afișat pe pagina Guvernului.

Vor fi considerate cheltuieli eligibile următoarele categorii de cheltuieli:

a) construcţia, extinderea şi reabilitarea de capacităţi turistice de alimentaţie publică şi cazare, precum şi a capacităţilor de tratament balnear, pe care respectivele societăţi comerciale le deţin;

b) construcţia, extinderea şi reabilitarea obiectivelor de sănătate, culturale, sportive şi de agrement din staţiunile balneare, în condiţiile legii;

c) achiziţia de echipamente, mobilier şi aparatură medicală specifice tratamentelor balneare;

d) achiziţia de mijloace de transport persoane, utilizabile exclusiv în scopuri turistice;

e) realizarea de centre de informare turistică şi dotarea acestora;

f) alte obiective de investiţii prin care societăţile comerciale contribuie la dezvoltarea staţiunii balneare respective;

g) cheltuieli privind pregătirea profesională a persoanelor cu calificări în domeniul HORECA şi a  persoanelor cu pregătire medical-sanitară, precum şi cheltuieli pentru locurile de muncă nou create pentru personalul cu pregătire medical-sanitară.

 Memorandumul guvernului mai precizează că schema de ajutor va avea efect benefic în economie, atât prin dezvoltarea investițiilor, cât și prin crearea unor locuri de muncă, dar și în turism: “Se urmăreşte valorificarea potenţialului balnear şi căutarea mijloacelor de promovare a factorilor naturali de cură utilizaţi în staţiunile balneare”.

 După adoptarea de către Guvern, Secretariatul General va publica normele de aplicare ale schemei de minimis pentru stațiunile balneare.

Ai nevoie de Legea nr. 31/1990? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here