Agenţia Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a dezbătut și adoptat ieri, 19 aprilie 2018, decizia privind scăderea tarifelor percepute de operatori pentru portarea numerelor de telefon. La baza acestei măsuri se află creşterea volumului de numere portate, potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui ANCOM, Eduard Lovin.

Decizia va fi trimisă spre publicare în Monitorul Oficial al României şi va intra în vigoare în 15 zile de la publicare.

Mai exact, scăderea tarifelor pentru portarea numerelor de telefon este următoarea:

  • cu 3,16 euro, în cazul tarifului de gros de portare a numerelor fixe (de la 7,8 euro la 4,64 euro);
  • cu 3,47 euro, în cazul tarifului de gros de portare a numerelor mobile (de la 5,6 euro la 2,13 euro).

Metodologia de calcul al tarifelor de gros

Nivelul maxim al tarifelor de portare a fost stabilit de ANCOM prin metoda analizei comparative (benchmark), pe baza informațiilor colectate de la 31 din cele 37 de state membre ale Grupului Reglementatorilor Independenți (IRG).

În urma procesului de consultare publică, ANCOM a considerat relevant ca nivelul maxim al tarifelor de portare să fie stabilit ca medie ponderată în raport cu numărul de linii active de telefonie la puncte fixe, pentru portarea numerelor fixe, respectiv în raport cu numărul de SIM-uri active, pentru portarea numerelor mobile, valabile la data de 1 iulie 2017, considerându-se că numărul de utilizatori este un factor cu relevanță specifică mai mare decât populația țării, aşa cum propusese inițial ANCOM în consultare publică.

Tarifele anterioare au fost stabilite de ANCOM în anul 2010, tot pe baza unei analize comparative (benchmark).

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here