Finanţele propun, printr-o ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal, stabilirea unui nivel redus al accizelor pentru motorina utilizată drept carburant:

  • pentru transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută maximă autorizată de cel puțin 7,5 tone;
  • pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva CE nr. 46/2007.

Nivelul redus se stabilește prin diminuarea nivelului standard al accizelor prevăzut pentru motorină cu 183,62 lei/1000 litri, respectiv cu 217,31 lei/tonă. Reamintim că, prin OG nr. 25/2017, nivelurile accizelor pentru produsele energetice utilizate drept combustibil pentru motor, respectiv, benzină cu plumb, benzină fără plumb, motorină și kerosen au fost majorate cu câte 0,16 lei/litru în două etape, respectiv 15 septembrie și 1 octombrie 2017.

Sumele reprezentând diferența dintre nivelul standard și nivelul redus al accizelor se restituie operatorilor economici licențiați în Uniunea Europeană, iar condițiile, procedura și termenele de restituire se stabilesc prin hotărâre a Guvernului.

Măsura se aplică numai pentru motorină, întrucât este carburantul pentru care Directiva CE nr. 96/2003 a Consiliului din 27 octombrie 2003 privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității permite acordarea unei reduceri de accize.

În nota de fundamentare a propunerii legislative, se mai menţionează că sunt, de asemenea, respectate condițiile impuse la art. 7 din Directiva nr. 96/2003, în sensul că nivelul redus propus al accizelor se situează peste nivelul minim prevăzut în Anexa I tabel A din directivă, respectiv 330 euro/1.000 litri.

Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here