18 August, 2019

Şantajul, urmărirea şi apelurile telefonice, noi forme ale violenţei psihologice

Şantajul, supravegherea locuinţei sau a locului de muncă şi apelurile telefonice vor fi noi forme ale violenţei psihologice, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, ce modifică Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Mai mult, violenţa psihologică va fi pedepsită cu închisoare sau amendă.

În acest moment, violenţa psihologică este prezentată la art. 4 din Legea nr. 217/2003 ca fiind impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum și alte acțiuni cu efect similar.

Propunerea legislativă completează definiţia violenţei psihologice, incluzând în această formă a violenţei în familie şi:

  • șantajul;
  • urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă;
  • efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere.

O altă modificare importantă este dată de reglementarea unor pedepse clare, care nu există în legislaţia actuală. Astfel, violența psihologică va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, după caz, cu posibilitatea transformării pedepsei în ore de muncă în folosul comunității.

Ai nevoie de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu