Şantajul, supravegherea locuinţei sau a locului de muncă şi apelurile telefonice vor fi noi forme ale violenţei psihologice, conform unui proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii, ce modifică Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie. Mai mult, violenţa psihologică va fi pedepsită cu închisoare sau amendă.

În acest moment, violenţa psihologică este prezentată la art. 4 din Legea nr. 217/2003 ca fiind impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune și de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, prin amenințări verbale, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, precum și alte acțiuni cu efect similar.

Propunerea legislativă completează definiţia violenţei psihologice, incluzând în această formă a violenţei în familie şi:

  • șantajul;
  • urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă;
  • efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere.

O altă modificare importantă este dată de reglementarea unor pedepse clare, care nu există în legislaţia actuală. Astfel, violența psihologică va constitui infracțiune și se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, după caz, cu posibilitatea transformării pedepsei în ore de muncă în folosul comunității.

Ai nevoie de Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here