Recent a fost promulgată o modificare a Codului Penal care introduce sancțiuni severe pentru neplata pensiilor alimentare (nume legal pensie de întreținere) stabilite pe cale judecătorească sau notarială. Pedepsele se referă la amenzi uriașe sau chiar la închisoare.

Conform noului cadru legal, vor fi supuse consecințelor penale persoanele care au obligația legală de întreținere și nu plătesc pensiile alimentare (pensiile de întreținere) stabilite prin act notarial, cu rea-credință, timp de 3 luni.

Modificarea legislativă vizează articolul 378 alineatul (1) litera c) din Codul Penal și urmărește incriminarea neplății pensiilor alimentare (de întreținere) pentru o perioadă de 3 luni, atunci când aceasta este făcută cu rea-credință. Acest pas a fost necesar pentru a alinia legislația la Decizia Curții Constituționale nr. 221 din 20 aprilie 2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 505 din 09.06.2023.

Conform noilor reglementări, cei care nu plătesc cu rea-credință pensiile de întreținere, timp de 3 luni, se expun riscului de a primi pedepse severe, cum ar fi închisoare cu durata de la 6 luni la 3 ani sau amenzi. Această măsură are ca scop să asigure respectarea angajamentelor financiare față de beneficiarii pensiilor de întreținere și să descurajeze orice tentativă de evaziune sau neglijență în această privință.

 

Vezi aici art. 378 din Codul Penal

Vezi aici Decizia CCR

Vezi aici alte acte importante despre pensia alimentară (de întreținere)

Vezi aici articole relevante despre pensia alimentară

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here